Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tisztogatásba kezdett Ferenc pápa

2014.06.05. 20:01 Módosítva: 2014-06-05 20:01:34
Teljesen lecserélte a Vatikán pénzügyi vezetését.

Teljesen megújult a vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet (Aif) vezetősége a csütörtökön bejelentett személycserékkel.

A pápai állam intézményeinek pénzügyi működését, így többek között az IOR vatikáni bank tranzakcióit ellenőrző Aif (aif.va) négy fős laikus igazgatótanácsának tagjait XVI. Benedek 2010-ben nevezte ki.

Most lejárt mandátumukat Ferenc pápa nem hosszabbította meg. Az egyházfő az Aif élére új vezetőséget nevezett ki. Közöttük van Maria Bianca Farina, az olasz posta biztosítási részlegének ügyvezető igazgatója, Marc Odendall svájci pénzügyi szakember, Joseph Yuvaraj Pillay, a szingapúri elnöki hivatal tanácsosa és Juan Carlos Zarate amerikai nemzetbiztonsági szakértő.

Az Aif korábbi vezetősége kivétel nélkül olaszokból állt. Helyettük Ferenc pápa nemzetközi csoportot helyezett a vatikáni felügyelet élére. Az Aif igazgatója a pénzmosás elleni küzdelem szakértőjeként ismert René Brülhart svájci bankár maradt, aki 2012-ben került a felügyelet élére.

Az Aif májusban mutatta be 2013. évi jelentését, amely szerint a vatikáni pénzügyi felügyelet tavaly több mint kétszáz gyanús tranzakciót vizsgált meg. 2012-ben ezeknek a száma csak 6 volt.

Brülhart hangsúlyozta, hogy Ferenc pápával erősödött a Vatikán pénzügyi működésének átláthatósága.