Szilvia
5 °C
16 °C

Ma lehallgatunk egy kis ionoszférát, Stirlitz!

2014.06.06. 19:40

A német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) péntektől hivatalosan a saját munkaállomásaként azonosít hat németországi távközlési megfigyelő és lehallgató állomást. A létesítmények főbejáratánál péntektől a BND fekete, jobbra tekintő sast ábrázoló címere jelzi, hogy a falak mögött a német külföldi hírszerzés emberei dolgoznak. Az épületeket eddig a valódi tevékenységet elfedő elnevezéssel, egyebek között "ionoszféra-kutató intézet" néven használtak, írja az MTI.

A szolgálat napra pontosan egy évvel azután „vette a nevére” a kirendeltségeket, hogy a brit The Guardian elkezdte közölni az Edward Snowdentől, az amerikai Nemzetbiztonsági Szolgálat (NSA) volt munkatársától származó titkos ügynökségi iratokból kibontakozó információkat az NSA nagyszabású adatgyűjtő programjairól.

A BND az átnevezéssel azt kívánja jelezni, hogy törekszik az átláthatósága erősítésére. A transzparencia jegyében a szolgálat új berlini központjában látogatóközpontot alakítanak ki, és megújítják honlapjukat.

Sajtóbeszámolók szerint a Snowden-féle iratokból kitűnik, hogy a Bad Aiblingnál működő állomáson NSA-szakértők is dolgoznak. „Ez a BND területe” – jelentette ki ezzel kapcsolatban Schindler, ugyanakkor hozzátette, hogy a digitális kommunikációt megfigyelő állomáson amerikai technikusokat is alkalmaznak.

Egy évvel az NSA titkos adatgyűjtő programjainak lelepleződése után Németországban már a törvényhozás alsóháza (Bundestag) és a legfőbb ügyészség is foglalkozik az ügy németországi vonatkozásaival. Harald Range szövetségi legfőbb ügyész szerdán jelentette be, hogy kémtevékenység úgynevezett kezdeti gyanúja miatt nyomozást indított „ismeretlen tettes ellen a kancellár egy mobiltelefonjának lehetséges megfigyelésével összefüggésben”.

A Bundestag áprilisban állított fel vizsgálóbizottságot, a testület feladata annak megállapítása, hogy az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Ausztrália és Új-Zéland közötti hírszerzési együttműködés érintette-e német állampolgárok személyes adatait 2001 óta. A vizsgálóbizottság csütörtökön úgy döntött, hogy felveszik a kapcsolatot az ideiglenes menedékjoggal Oroszországban tartózkodó Edward Snowdennel, és küldöttséget menesztenek Moszkvába, hogy meghallgassák az NSA volt munkatárását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?