Jenő
-2 °C
6 °C

Norvégia aggódik Magyarországért

2014.06.06. 16:29 Módosítva: 2017-01-12 12:00:53

Mélységes aggodalmamat fejezem ki a magyar hatóságok civil társadalom ellen tett intézkedései, valamint a szólásszabadság korlátozásának kísérlete miatt. Az EGT és Norvég Alap célja, hogy támogassa az alapvető európai értékek érvényesülését. A magyar hatóságok szerződésszegő magatartása az ezen értékekkel való szakítást is jelzi.

- jelentette ki Vidar Helgesen, európai ügyekért felelős miniszter.

A Norvég Alap ellen Lázár János, a Miniszterelnökséget irányító államtitkár indított támadást áprilisban.  Lázár kormányellenes, burkolt LMP-szervezetnek állította be a független civil szervezetek pályázatát bonyolító Ökotárs Alapítványt, és levelet írt a norvégoknak, amelyben tiltakozott a „külföldi befolyás” ellen. Lázár kifogásolta például a korrupciót monitorzó Transparency International, a jogvédő Társaság a Szabadságjogokért és az Atltaszo.hu oknyomozó portál támogatását is.

Lázár támadása nyomán a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal indított vizsgáltatot a Norvég Alap civil szervezeteknek szánt pénzeit szétosztó konzorcium tagjainál, a Demnetnél, az Autonómia Alapítványnál és az Ökotársnál. A hatóságok állsápontja szerint a magyar kormánynak nem csak joga, de kötelessége is vizsgálni, hogy helyesen használják-e fel a Norvég Alap pénzeit.

Elmondtuk a magyar félnek, hogy ez a vizsgálat ellentétes a megkötött megállapodásokkal.  A magyar kormány egyoldalúan megszegte az EGT és Norvég Alap kezelésére és lebonyolítására vonatkozó egyezményt

− nyilatkozta Vidar Helgesen miniszter.

A Norvég Civil Alap működtetéséért és auditálásáért a donor országok, Norvégia, Izland és Liechtenstein felelősek, ami a magyar kormánnyal kötött egyezményben világosan szerepel is. Magyarországon összesen 131 szervezet kapott támogatást a Norvég Civil Alaptól olyan programok megvalósítására, melyek a demokratikus értékeket érvényesülését, valamint a kisebbségi és társadalmilag sérülékeny csoportok jogait erősítik.

Az alap két csatornán folyósít támogatást Magyarországnak, egy 40 milliárdos csomag az EU újabban csatlakozott országainak fejlesztését szolgálja. Ennek egy részét – mintegy 4 milliárd forintot – a Norvég Alap brüsszeli szervezete osztja szét közvetlenül civil szervezetek támogatására, az Ökotárs Alapítványon keresztül. Ezt támadta meg Orbán erős embere.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?