Ilona
17 °C
32 °C

Őrizetbe vettek egy amerikai turistát Észak-Koreában

2014.06.06. 07:26

Újabb amerikai turistát vettek őrizetbe Észak-Koreában az ottani törvények megsértésére hivatkozva - közölte a KCNA phenjani állami hírügynökség. A hatóságok szerint az amerikai "a turisztikai látogatással összeegyeztethetetlen tevékenységeket" végzett az országban.

A férfi egy szervezett csoportos utazáson vett részt Észak-Koreában, ahol még május közepén vették őrizetbe a hatóságok, nem sokkal azelőtt, hogy hazaindult volna. Amerikai külügyminisztériumi források azt mondták a Kyodónak, hogy tudnak az esetről.

A férfi - akinek életkora és neve egyelőre nem ismert - már a harmadik amerikai állampolgár, aki turistaként észak-koreai őrizetbe került. Egy másik turistát áprilisban tartóztattak le, mert belépésekor "féktelen magatartást" tanúsított a bevándorlási hivatal munkatársaival szemben. A férfi, Matthew Todd Miller állítólag menedékjogot akart kérni Phenjantól. A harmadik amerikait, Kenneth Bae misszionáriust még 2012-ben vették őrizetbe, és 15 év kényszermunkára ítéltek, ő a rezsim szerint a phenjani vezetés megdöntésén munkálkodott.

Az Egyesült Államok májusban óva intette állampolgárait attól, hogy Észak-Koreába utazzanak, arra hivatkozva, hogy ezzel kiteszik magukat az önkényes letartóztatás veszélyének.

Phenjan a közelmúltban nem volt hajlandó fogadni Robert Kinget, az észak-koreai emberi jogi ügyekért felelős amerikai különmegbízottat, aki Bae ügyéről akart tárgyalni a helyi hatóságokkal.