Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Karddal estek egymásnak a szikhek az Aranytemplomban

2014.06.07. 13:21 Módosítva: 2014-06-07 13:21:37

Szikh férfiak karddal próbáltak megoldani egy vitás kérdést legfontosabb templomukban, a szikhek Szent Péter bazilikájának számító Aranytemplomban. A jellegzetes viseletű, szikh férfiak azért kezdték egymást karddal kaszabolni, mert nem tudták eldönteni, ki mondja a beszédet a szikhek 1984-es lemészárlásának emlékére, írja a BBC.

Az indiai Amritszárban történt pénteki összetűzésben 12 ember megsérült, halálos áldozatról ugyanakkor nem érkezett hír.

Kik a szikhek és miért kardoznak?

Az autonómiát követelő szikhek 1984-ben szent templomukban, az Aranytemplomban gyülekeztek. Indira Gandhi miniszterelnök a fegyveres csoportosulás kifüstölésére offenzívát indított. Az Operation Blue Star műveletben a katonaság megrohamozta a templomot. A hivatalos adatok szerint 500, a szikhek szerint tízszer annyian estek áldozatul a mészárlásnak.

Erre válaszul szikh testőrei megölték Indira Gandhit. Aminek hatására szikhellenes vérengzés kezdődött Indiában, több ezer halottal.

A szikhek egy ötszáz éve alapított vallás követői Indiában. A hinduizmus és a muszlim vallás elemeit vegyítő hit követőit könnyű megismerni: a férfiak nem borotválkoznak, és nem vágják a hajukat. Turbánt viselnek, és mindig van náluk kés, vagy kard.

A szikhek pénteken emlékeztek a mészárlás harmincadik évfordulójára. A kardozás azután kezdődött, hogy a Siromani Akali Dal nevű radikális szervezet előállt az ötlettel, hogy ők mondják a megnyitóbeszédet. A hangulat hamar eszkalálódott, és nem sokkal később már turbános férfiak kergették egymást a templom márványlépcsőin.

A sajátos ünneplést a nem sokkal később érkező biztonsági őrök szakították félbe. Az ügyet mind a radikális szervezet, mind a Kongresszus párt szikh képviselője szégyenletesnek tartotta. Szavaik szerint nem sikerült méltóságteljesen megünnepelni a mészárlás évfordulóját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?