Viola
-5 °C
-2 °C

A Boko Haram megint nőket rabolt

2014.06.09. 19:47
Húsz nőt raboltak el a Boko Haram iszlamista szervezet fegyveresei az északkelet-nigériai Chibok közelében, ahonnan április 15-én több mint kétszáz diáklányt hurcoltak el magukkal - közölte hétfőn a helyi média.

A terrorszervezet tagjai csütörtök délben szállták meg a Chiboktól nem messze fekvő nomád települést, és arra kényszerítették az ott élő nőket, hogy szálljanak be autóikba. A foglyokat ismeretlen helyre vitték a Boko Haram fellegvárának számító Borno államban, írja az MTI.

A falubeliek beszámolói szerint a fegyveresek három férfit is magukkal vittek, amiért megpróbáltak nekik ellenszegülni.

A hadsereg egyik szóvivője hétfőn azt közölte, hogy a lázadócsoport több mint ötven tagjával végeztek, amikor a szélsőségesek szombat éjszaka megpróbáltak rajtaütni egy Borno állambeli település lakóin. A katonák a rajtaütés során harminc puskát, harminchat kézigránátot, hét gépkarabélyt és tizenegy gránátvetőt foglaltak le. A fegyveres erők négy tagja megsebesült.

A csoport a közelmúltban azzal keltett nemzetközi megrökönyödést, hogy elrabolt több mint kétszáz iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. 

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram véres hadjáratot folytat azóta, hogy a rendőrség 2009-ben végzett a terrorszervezet alapítójával és akkori vezetőjével, Mohamed Juszuffal. A vallási mozgalomból néhány év alatt jól felfegyverzett lázadócsoporttá vált szervezet ma már a legnagyobb biztonsági fenyegetést jelenti Afrika első számú kőolajtermelő országában.