Ödön
1 °C
11 °C

Atom-tengeralattjáró segített a bajba jutott hajón

2014.06.09. 17:10

A Fehér-tengeren került bajba egy 11 méteres hajó: egy vihar közepén vették észre, hogy nem lesz elég üzemanyaguk a kikötőig. Óriási mázlijuk volt, mert az orosz haditengerészet Oscar-osztályú tengeralattjárója épp a közelben járt, így a parti őrség hiába indított mentőhajókat és helikoptereket, a Voronyezs ért oda leghamarabb.

A tengeralattjáró kapitánya úgy döntött, hogy a kisebb hajó legénységét átrendeli a fedélzetre, és ez nem túlzó óvatoskodás volt: a tengeralattjáró után kötött hajó a hullámzásban leszakadt, és az áramlatok hamarosan a nyílt tenger felé kezdték sodorni.

Az orosz hadiflotta gyakran segít bajba jutott tengerészeken, de azért az nem mindennapos, hogy egy nukleáris meghajtású tengeralattjáró jelenik meg a környéken. Az elmúlt néhány évben mindössze kétszer volt ilyen: egyszer idén januárban, mikor egy másik, Nyizsnyij Novgorod nevű tengeralattjáró mentett ki három halászt a Barents-tengeren, 2012-ben pedig egy Viktor III-as osztályú tengeralattjáró mentette ki egy hajó legénységét percekkel azelőtt, hogy az elsüllyedt volna.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?