Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cameron: Juncker elfogadhatatlan

2014.06.09. 22:35
Politikai konszenzussá vált Londonban az a vélemény, hogy Jean-Claude Juncker ne legyen az Európai Bizottság elnöke - közölte hétfő este David Cameron brit miniszterelnök.

Cameron nyilatkozatának előzményeként a legnagyobb brit ellenzéki parlamenti erő, a baloldali Munkáspárt hétfőn bejelentette, hogy európai parlamenti képviselői Juncker ellen fognak voksolni, írja az MTI.

A Labour szóvivője által ismertetett hivatalos nyilatkozat szerint az EP-választások egyértelmű üzenete az, hogy reformokra van szükség Európában, márpedig Jean-Claude Juncker eddigi tevékenysége arra vall, hogy a luxemburgi politikus megválasztása az Európai Bizottság élére megnehezítené e reformok végrehajtását.

A munkáspárti nyilatkozat közzététele után a konzervatív párti brit kormányfő a Twitteren közölte: immár mindegyik nagy brit politikai párt egyetért abban, hogy Juncker ne legyen az Európai Bizottság elnöke.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, aki a brit koalíciós kormányban a Liberális Demokratákat képviseli, már korábban jelezte, hogy ebben a kérdésben Cameron álláspontját támogatja.

Cameron hétfő este Angela Merkel német kancellárral, valamint Fredrik Reinfeldt svéd és Mark Rutte holland kormányfővel kétnapos minicsúcsot kezdett Reinfeldt Stockholmhoz közeli nyári rezidenciáján, a Downing Street hivatalos álláspontja szerint "az Európai Unió jövőjét érintő kérdésekről", ám a találkozó első számú napirendi pontja Juncker jelölésének megvitatása.

A Konzervatív Párt vezette brit kormány már korábban egyértelművé tette, hogy nem támogatja az EP-választáson győztes Európai Néppárt csúcsjelöltjének megválasztását az Európai Bizottság élére. Nem cáfolt brit sajtóértesülések szerint Cameron nemrég kabinettagjai körében "teljesen elfogadhatatlannak" nevezte Juncker elnöki jelölését.

Cameron hétfőn - még a svédországi tárgyalások kezdete előtt - egy liverpooli rendezvényen felszólalva kijelentette: az Európai Unió intézményeinek élére olyan vezetők kellenek, akik megértik, hogy szükség van a reformokra. A brit miniszterelnök fontosnak nevezte azt is, hogy az EU "gondolja újra" stratégiai célkitűzéseit.