Bezúzták a nigériai újságokat

2014.06.09. 13:31

Négy újság kinyomtatott lapszámait kobozta el és zúzta be a hadsereg Nigériában. A The Nation, a Daily Trust, a Leadership és a Punch című lapok szerkesztőségei azt közölték, hogy a pénteki és szombati számaik ezért nem tudtak eljutni az újságolvasókhoz. Szerintük a kormány el akarja nyomni a sajtószabadságot.

„Az egyik katona azt mondta, hogy egy felsőbb utasításra jártak el, mert arra utaló jelek voltak, hogy az újságokat szállító kamionokat fegyverek és lőszerek csempészésére használták” – közölte a The Nation. A hadsereg szóvivője megerősítette, hogy biztonsági kockázatot jelentettek a kamionok, ezért kellett őket átvizsgálni, írja a Mashable. A Daily Trust több sofőrjét is letartóztatták a katonák.

A nigériai kormány nagy nyomás alatt van a Boko Haram nevű terrorszervezet miatt. Ez volt az a szervezet, amelyik iskoláslányokat rabolt el. Egy médiaszabadsággal foglalkozó szervezet (a Committee to Protect Journalists) szerint a nigériai hadsereg akciója súlyosan sérti a sajtószabadságot.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM