Judit
2 °C
7 °C

Tálibok támadták meg a karacsi repteret

2014.06.09. 08:14

A pakisztáni tálibok vállalták magukra hétfőn a Karacsi pakisztáni nagyváros nemzetközi repülőterének egyik terminálja ellen vasárnap éjjel elkövetett támadást, amelyben a legfrissebb információk szerint 27-en haltak meg. A tálibok egyik szóvivője közölte: a támadás bosszú volt a pakisztáni hadsereg afgán határon végrehajtott légi támadásaiért, írta az MTI.

"Mi hajtottuk végre a támadást, amely azt üzeni a pakisztáni kormánynak, hogy még mindig létezünk, és válaszolunk a falvaikban bombatámadásokkal megölt ártatlan emberek halálára" - fogalmazott Sahidullah Sahid. Azt is mondta, hogy a támadás megtorlás volt Hakimullah Mehszúd haláláért. A pakisztáni tálibok vezetőjét tavaly novemberben ölték meg dróntámadásban. A karacsi repülőtér egyik terminálját egy állig felfegyverzett, tíztagú csoport támadta meg vasárnap éjjel.

A támadók automata fegyverekkel és gránátokkal, rakétagránátokkal voltak felszerelkezve. Több órán át tartó tűzharcot vívtak a rendfenntartó erőkkel, közben legalább három robbanás történt és tűz keletkezett a terminálon. Az összecsapásban valamennyi támadó életét vesztette, hetet lelőttek, hárman a robbanásokban haltak meg.

A legfrissebb adatok szerint a merényletben a tíz támadó mellett a rendfenntartó erők 13 tagja és négy civil is életét vesztette. A 23 sebesült közül öt állapota válságos. A hatóságok szerint a támadók legalább egy része üzbég volt. A terminálon kívül még folyik a keresés, mert attól tartanak, hogy néhány fegyveres elbújt egy közeli hangárban. A szóban forgó terminálról nem indulnak átlagos kereskedelmi járatok, csak magas rangú tisztségviselők gépei és teherszállító gépek. A támadók - rácsokat átvágva - legalább két helyen jutottak be a terminál területére.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?