Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Összeállt a bevándorlásellenes liga

2014.06.10. 13:54

Együttműködik egymással a brit, a német, a svéd és a holland kormány abban, hogy fellépjenek

az Európai Unión belüli szabad mozgás jogával való visszaélések ellen

– jelentette ki David Cameron brit miniszterelnök kedden a Stockholm melletti Harpsundban.

„Egyetértettünk abban, hogy együttműködünk a szabad mozgás jogával való visszaélések elleni küzdelem terén” – mondta Cameron a svédországi találkozót követően a miniszterelnökök közös sajtótájékoztatóján. Ezzel a brit miniszterelnök gyakorlatilag egy új, kommunikációs szempontból vállalhatóbb formulát talált arra, hogy kifejezze sokszor hangoztatott, a bevándorlás korlátozása iránti igényét.

Való igaz, miszerint jogunk kell hogy legyen a szabad mozgásra az egész EU-n belül a munkavállalás céljával, de ez nem jelentheti a szociális védelemhez való jogosulatlan hozzáférést

– mondta a brit kormányfő. Az EU-nak „reagálnia kell a választók aggodalmaira, és változtatnia kell” a jelenlegi helyzeten – vélekedett Cameron.

Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök és vendégei, Angela Merkel német kancellár, David Cameron brit és Mark Rutte holland kormányfő az EU jövőjét érintő kérdésekről folytattak nem hivatalos egyeztetéseket, ezek között arról is, hogy ki álljon az Európai Bizottság élén.

Merkel továbbra is kitart Juncker mellett

A kétnapos találkozó igazán nagy kérdése az volt: meg tudja-e győzni David Cameron Angela Merkelt arról, hogy akadályozza meg a szerinte (és a brit Munkáspárt szerint is) elfogadhatatlan Jean-Claude Juncker jelölését az Európai Bizottság élére. Cameron véleményét holland és svéd kollégái,  Mark Rutte és Fredrik Reinfeldt is osztották. Habár Angela Merkel szerint nem ez volt a fő téma, azért leszögezte:

Elmondtam már Németországban, és most újra elmondom: az én jelöltem a Bizottság elnöki posztjára Jean-Claude Juncker...

A találkozót lezáró sajtótájékoztatón Cameron azt hangsúlyozta, hogy az EU-nak reformokra van szüksége, szerinte „hasztalan lenne, ha az Európai Unió nem ebbe az irányba menne” – idézte szavait a BBC. Cameron a brit választóknak korábban azt ígérte: ha 2015-ben újraválasztják, akkor két évvel később népszavazást tartanak majd az EU-tagságról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!