Jolán
2 °C
4 °C

Elitkatonákkal fenyíti az oroszokat a NATO

2014.06.11. 20:20

Különleges alakulatokat képez ki az Egyesült Államok kelet-közép-európai NATO-tagországokban az ukrán válság miatt – írja az MTI az amerikai haderők európai főparancsnokságának (EUCOM) közleményére hivatkozva.

Májusban Lengyelországban, Szlovákiában és a három balti országban - Észtországban, Lettországban és Litvániában - kezdődtek hadgyakorlatok  az amerikai különleges erők több száz tagjának részvételével. Hosszú távon további kiképző gyakorlatokat terveznek.

Újdonságnak számít, hogy a jövőben mintegy 100 amerikai elitkatona állandóan kelet-közép-európai NATO-tagállamok területén fog állomásozni, akik az amerikai és brit elitalakulatok mintájára segíthetnek csapatokat kiképezni azoknak az országoknak, amelyek félnek az orosz agressziótól.

Litvániában május végén lezajlottak az amerikai különleges egységek és hat európai ország katonáinak közös gyakorlatai. Németországban június végéig 15 NATO-szövetséges 4 ezer katonája gyakorlatozik. Ott egyebek között épületharcászatot, könnyű rohamcsónakokkal végrehajtott támadásokat, valamint ejtőernyős vadászok bevetését és légicsapásokat gyakorolnak.

Különösen a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása váltott ki egyes szovjet utódállamokban olyan aggodalmakat, hogy Moszkva velük szemben is területi követeléssel léphet fel. Az erőszak kelet-ukrajnai fellángolása után növelték az amerikai elit katonák tervezett gyakorlatainak számát és méretét.

Ukrajnából, amely nem tagja a NATO-nak, eddig nem vettek részt katonák a kelet-közép-európai különleges erők kiképzésében, és Ukrajnába sem érkeztek ez idáig amerikai alakulatok.