Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Már az olasz maffia se a régi

2014.06.11. 18:07

Hol vannak már azok az idők, amikor még senki nem lepődött meg a lófejeken az ágyban, a golyóálló mellénybe csavart döglött halakon, és a limó hátsó ülésére finom utalásféleképpen elhelyezett rózsaszálakon?

Az ENSZ tanulmánya szerint 1992 és 2012 között Olaszországban nagyjából nyolcvan százalékkal csökkent a szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozható gyilkosságok száma, ami nagy részben a szicíliai maffiához, a Cosa Nostrához köthető halálesetek drasztikus visszaesésének tudható be – írja a Quartz.

2012-ben még így is 70 halálesetet lehetett a maffia számlájára írni, amely az országban elkövetett összes gyilkosság 10-15 százalékát jelenti.

Bár a visszaesés tényleg jelentős, azért azt is érdemes megjegyezni, hogy a bázis is nagyon magas, amihez képest a csökkenést mérték. A kilencvenes évek elején érte el a csúcspontját  a kormány és a maffia harca, amely az 1986-os eseményekkel kezdődött, amikor maffiatagok százait tartóztatták le, és az 1992-es, maffia ellenes kiálló bírók elleni leszámolás-sorozattal végződött. Ekkoriban arról is pletykáltak, hogy a kormány titkos tárgyalásokat folytatott a maffiával, a helyzet csillapítása érdekében.

A maffiához köthető gyilkosságok csökkenése ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a bűnszervezet kevésbé lenne aktív, egy olasz kutatóintézet ugyanis arra jutott, hogy számos olyan területen is erős a maffia jelenléte, ahol nem különösebben magas a gyilkosságok száma.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!