Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Baj van a légi irányítással, megint eltűntek gépek a radarokról

2014.06.12. 10:51 Módosítva: 2014.06.12. 10:53

Egy héten belül másodszorra tűntek el ideiglenesen repülőgépek ausztriai, csehországi és németországi légiforgalmi irányító központok radarjairól – írta az osztrák Kurier.

Az újabb eset kedden délután fél kettő és három óra között  történt. A hiba az újság információi szerint a bécsi, prágai, karlsruhei és müncheni légiforgalmi irányítást érintette.

A Kurier korábban már írt arról, hogy múlt csütörtökön Közép-Európa bizonyos részein egy eddig ismeretlen zavaróadó ideiglenesen megbénította a polgári légi biztonság radarrendszerét. Emiatt egyre több repülőgép tűnt el átmenetileg a bécsi, pozsonyi, karlsruhei és prágai légiforgalmi irányítók radarképernyőjéről, holott a járművek még a levegőben voltak.

Akkor felmerült a gyanú, hogy egy éppen Magyarországon zajló NATO-gyakorlat okozhatta az üzemzavart. Ezt a Honvédelmi Minisztérium (HM) cáfolta.

A tárca közlése szerint az észak-atlanti szervezet által előírt NEWFIP- (NATO Electronic Warfare Force Integration Period) gyakorlatot négyezer méteres magasságban, és csak kis intenzitású zavarást alkalmazva végezték. A katonai eszközök nem használtak semmilyen, a polgári légi közlekedés biztonságát veszélyeztető frekvenciát.

A mostani, keddi eset idején nem volt Magyarországon NATO-gyakorlat. Markus Pohanka, az Austro Control osztrák légiforgalmi irányíró központ szóvivője közölte: ezúttal a múlt hetinél kevesebb repülőgép „tűnt el” ideiglenesen. Csak azokat nem látták, amelyek nagy magasságban közlekedtek.

Az érintett központok mindenesetre értesítették az európai légi közlekedést ellenőrző Eurocontrolt, valamint az Európai Repülésbiztonsági Ügynökséget (EASA), amelyek megkezdték az eddig példátlan üzemzavarok kivizsgálását.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek