Szilárda
-4 °C
2 °C

Na, ki áll a legjobban a posztszocialista országok közül? Hát, nem mi!

2014.06.12. 15:28 Módosítva: 2014-06-12 15:31:31
Romlott a központi kormányzat demokratikussága és a korrupció is nőtt az elmúlt évben Magyarországon az amerikai Freedom House demokráciakutató intézet szerint. Az EU-csatlakozás óta, tíz év alatt lényegesen romlott Magyarország demokratikussága, míg korábban a térség legjobban teljesítő országai között voltunk, mára az egyik legrosszabbak vagyunk.

Ha a kormány így folytatja, jövőre Magyarország kieshet a „megszilárdult demokratikus kormányzattal rendelkező” országok közül a Freedom House besorolása szerint. Olyan országok közé kerülnénk ezzel, mint Románia, Bulgária, Szerbia vagy Montenegró. A jelentés azt írja, hogy

Magyarország a legmegrendítőbb emlékeztető arra, hogy a posztkommunista Európában a demokratizálódás se nem teljes, se nem visszafordíthatatlan.
 

A Freedom House nemzetközi jogvédő szervezet tavaly 29 közép-európai, balkáni és volt szovjet tagállamot vizsgált, hogy kiderítse, hol a legerősebb a demokrácia.

A Nemzetek átalakulóban 2014 című jelentése szerint a vizsgált országok közül a demokrácia helyzete Szlovéniában a legjobb. A sor végén Türkmenisztán és Üzbegisztán áll. A FH a 29 országból 13-at tekint demokráciának, tízet tekintélyelvű rendszernek, hatot pedig átmeneti szakaszban lévő rendszernek. A jelentés leszögezi, hogy Oroszország vezető szerepet játszik a posztszovjet befolyásolási övezet demokráciájának évtizedes hanyatlásában.

Jövőre kieshetünk

Magyarország továbbra is a legfelső kategóriába tartozik, azaz megszilárdult demokrácia, és az összesítésben 2,96 pontot kapott. A tavalyi eredményéhez képest azonban 0,07 pontot rontott, és ezzel kategóriájában, a "megszilárdult demokráciák" között (nyolc ország tartozik ide, mind EU-tagállam) továbbra is az utolsó helyen áll.

A Freedom House jelentésében leszögezi: ha nem lesznek javulások, akkor a jó kormányzás, a választási folyamat, a médiaszabadság, a civil társadalom helyzete, az igazságügy függetlensége illetve a korrupció terén bármiféle további romlás már jövőre kiejti Magyarországot a "megszilárdult demokráciák" kategóriájából.

Grafikon: `A demokrácia szintje Magyarországon és a térségben` ]

A jelentés szerint 2013 végére Magyarország demokratikus jelzőszáma egy teljes ponttal rosszabb az 1-7-es skálán, mint 2004-ben volt, az ország EU-csatlakozásakor.

„A kormány növelte befolyását a többi közintézmény felett, a kormányon belül a hatalom azonban a miniszterelnök kezében összpontosul. Bírálói egy olyan modellről beszélnek, amely szerint a Fideszt 1993 óta vezető Orbán nem csak a párthoz hű embereket, de személyes barátait is kinevezi független állami szervezetek vezető pozícióiba” – olvasható a Magyarországra vonatkozó részletes értékelésben.

A Freedom House szerint „a kormánykoalíció 2013-ban ténylegesen befejezte a független állami intézmények átvételét az alkotmánybíróság újabb tagjainak kinevezésével és Matolcsy György volt nemzetgazdasági miniszternek a Magyar Nemzeti Bank élére történt kinevezésével”. Miután a sajtó megírta, hogy a nemzeti dohányboltok államosítása a Fidesz helyi szövetségeseinek kedvezett, a kormány tovább szigorította az információszabadságról szóló törvényeket – emelte ki a hazánkról szóló részben a Freedom House.

Csak Románia javított

Az FH értékelése szerint a korrupció súlyosbodott a térség uniós tagállamaiban, Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Lengyelország és Szlovénia kapott rosszabb osztályzatot. A független média területén a gazdasági és politikai nyomás hatására Észtországban, Litvániában és Csehországban tapasztalható visszaesés.

Az egyetlen vizsgált térségbeli EU-tagállam, ahol a Freedom House szerint általános javulás tapasztalható, az Románia, ahol a 2012-ben az elnök elleni alkotmányos vádemelési kísérlet és politikai válság után rendeződtek a viszonyok.

Az eurázsiai térség vizsgált országai kapcsán az értékelés rámutat: 2013-ban az oroszországi rendszer mintaként szolgált a tekintélyelvű országok vezetői számára. „Tíz évvel ezelőtt még minden öt ember közül egy élt megszilárdult tekintélyelvű rendszerben Eurázsiában, mára viszont ötből majdnem négy, és a tendencia egyre gyorsul” – írják.

A jelentés, sok grafikonnal és ábrával kiegészítve,  itt olvasható el  angolul (pdf).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!