Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Romániában rendőrök vittek el egy Wass Albert-szobrot

2014.06.12. 13:10 Módosítva: 2014-06-12 13:11:17

Elkobozták a román hatóságok csütörtökön reggel azt a Wass Albert-szobrot, amelyet pünkösdvasárnap a saját háza udvarán állított fel egy ember a Maros megyei Szovátán, írja a Krónika.

A szovátai Tóth Ferenc a lapnak azt írta: házkutatást is folytattak nála, június 17-re pedig gyanúsítottként kihallgatásra idézték Marosvásárhelyre.

Az erdélyi író büsztjét vasárnap magánterületen avatták fel Szovátán, miután a román állam által háborús bűnösnek tartott író alakját közterületen nem önthetik szoborba.

A Wass Albertet fiatal katonatisztként, bajusszal ábrázoló, műkő mellszobor Miholcsa József képzőművész alkotása, aki Tóth Ferenc felkérésére készítette el a szobrot. A szobrot Bajkó Norbert szovátai katolikus segédlelkész és Bartha József holtmarosi református lelkipásztor szentelte fel. Az eseményen részt vettek a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom és a Jobbik marosvásárhelyi szimpatizánsai, de a csíksomlyói búcsúról hazatérő magyarországi zarándokok is.

A lap szerint a rendőrség már a szoboravatáskor a közelből figyelte a történéseket. A Hargita megyei rendőrség a szombati csíksomlyói búcsún az író köteteit távolíttatta el az utcai árusokkal.

Korábbi cikkünk szerint Magyarországon már több mint 30 köztéri szobra van Wass Albertnek

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?