Antal, Antónia
-3 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Ferenc pápa nem érzi magát forradalmárnak

2014.06.13. 18:16 Módosítva: 2014.06.13. 21:46
Azt szeretné, ha az emberiség jó fiúként emlékezne rá, viszont nem szereti a pápamobilt. A függetlenségi szakadár törekvések szétszakítják a nemzeteket, a második világháborúban a nagyhatalmaknak legalább akkora felelősségük volt, mint XII. Pius pápának. Ferenc pápa interjút adott a spanyol La Vanguardia napilapnak.

A La Vanguardia spanyol napilapban megjelent interjúban az egyházfő azt mondta, nem érzi magát forradalmár vallási vezetőnek. Nagyon komolyan veszi a protokollt és a diplomáciai eljárásokat, de nem próbál "pap-pápa" lenni, inkább az egyháza pásztorának érzi magát. Ezért is kapcsolja le mindig a villanyt, ha kimegy a szobából, mert az energiatakarékossággal is próbálja segíteni a nyáját, írja az MTI.

A megválasztása utáni reformokat azzal indokolja, hogy a tavaly márciusi konklávét megelőző bíborosi tanácskozáson elhangzott, hogy XVI. Benedek után a következő pápa a Vatikán kívülről kapjon tanácsadói segítséget. Így a megválasztása után egy hónappal létrehozta a C8-at, egy nyolcfős bíborosi testületet, amelynek tagjait nem a Vatikánból állította össze.

A nemzetközi politikáról is szót ejtett, aggasztja a megosztottság, ami egyes területekre jellemző. Szerinte a függetlenségi szakadár törekvések szétszakítják a nemzetet, felsorolásában megemlítette Skóciát, Katalóniát, az észak-olasz Padániát, illetve Jugoszláviát. Arra is fény derült, hogy Simon Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnök közös vatikáni békeimájában sem hittek a Vatikánban, mégis megvalósult június 8-án.

Amiatt viszont kifakadt, hogy a keresztény egyházat rendszeresen kritizálják XII. Pius második világháborús szerepéről. Nem tagadja a korábbi egyházfő felelősségét, azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a nagyhatalmak tisztában voltak a nácik vasútvonalaival, mégsem bombázták azokat.

Ferenc szeretné, ha jó fiúként emlékezne majd rá az emberiség, aki minden tőle telhetőt megtett. Legjobban egy öreg Ford Focusszal szeret járni, ellenben az általa szardíniakonzervnek hívott pápamobilt egyáltalán nem kedveli, hiszen falat húz a hívek és közé.