István, Vajk
17 °C
34 °C

Görögország most már tényleg összeomolhat

2014.06.13. 18:51

Összeomolhat az EU és az IMF próbálkozása Görögország megmentésére, miután a bíróságok egymás után adnak igazat azoknak a volt közalkalmazottaknak, akik pert indítottak bérük csökkentése vagy elbocsátásuk miatt. Az athéni kormány nem képes kifizetni a kártérítéseket, írja a napi.hu

A görög kormány az elmúlt években az államcsőd elkerülése érdekében csökkentette a közalkalmazottak bérét és a nyugdíjakat, illetve sok közalkalmazottat elbocsájtottak. Az intézkedésekkel teljesítették az országnak hitelt adó EU-IMF páros elvárásait, de az érintettek feldühödtek és sokan pert indítottak az állam ellen. Az utóbbi időben pedig egyre több olyan ítélet született, amely kirúgott alkalmazottaknak adott igazat, és ez kezelhetetlen helyzetet okozhat a kormánynak.

Portugália, amely harmadikként kapott EU-IMF segélycsomagot 2011 tavaszán, hasonló helyzetbe került. Az ottani alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek minősítette a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak lefaragását, ami arra kényszerítette a kormányt, hogy adóemelésekkel teremtse elő a büdzsé egyensúlyát fenntartó forrásokat. Görögországban a perek különböző szakaszokban tartanak, de a fellebbezések után őszre megszülethetnek a végső ítéletek.