Cecília
4 °C
6 °C

Lelőttek egy ukrán katonai szállítógépet

2014.06.14. 08:27 Módosítva: 2014-06-14 20:11:01
Szombat hajnalban lelőtték az ukrán hadsereg egyik csapatszállító gépét Kelet-Ukrajnában, a légierőnek ezzel már csak 49 csapatszállítója van. Prosenko elnök büntetéssel fenyegeti a felkelőket, Merkel és Hollande felhívták Putyint. A NATO közben műholdfelvételeket hozott nyilvánosságra, amik bizonyítják, hogy Oroszország fegyverrel segíti a kelet-ukrajnai szeparatistákat.

Lelőttek egy IL-76 típusú ukrán katonai szállítórepülőgépet szombatra virradóan a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében, 49 emberrel a fedélzetén – írja az MTI. Az ukrán védelmi minisztérium szerint mindenki meghalt, aki a gépen utazott. Ez a legtöbb áldozatot követelő incidens, mióta a harcok folynak Ukrajnában.

Az utánpótlást, katonai eszközöket és katonákat szállító gép éppen a luhanszki repülőtér felé közeledett. 

Prosenko szerint lesz következmény, vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdettek

„Büntetés vár mindazokra, akik részt vettek ebben a cinikus terrorakcióban” – mondta szombat délután Petro Prosenko ukrán államfő. Összehívja a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot, hogy megvitassák a további lépéseket. Addig is, vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdettek. Egy ukrán katonai szóvivő szerint negyven ejtőernyős és kilencfős személyzet utazott a gépen, őket már hivatalosan is halottnak gondolják az ukrán hatóságok.

Francois Hollande francia és Angela Merkel német vezető is beszélt a gép lelövése óta Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Mindketten súlyos aggodalmuknak adtak hangot a folytatódó ukrajnai harcok miatt, és mindketten külön kitértek az ukrán hadsereg katonai gépének lelövésére. Az amerikai védelmi minisztérium a szintén elítélte a támadást, és arra szólította fel az ukrán hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az ország biztonságáért.

A felkelők szerint most ők ellenőrzik a repülőteret

Szombat délután a felkelők által kikiáltott luhanszki népköztársaság szóvivője azt mondta, hogy teljesen lezárták a luhanszki repülőteret, ahová a gép tartott. Az AFP tudósítója szerint azt a helyet is felkelők ellenőrzik, ahová a repülőgép lezuhant. Mintegy két tucat oroszbarát felkelőt látott a romok és a hamuk között, akik a gépben hagyott felszerelést szedték össze. Ezen a felvételen is ők látszanak.

A szeparatisták szóvivője szerint egy légvédelmi rakéta találta el a gépet.  Egy térfigyelő kamera felvételén látszik, hogy a találat után harminc másodperccel robban fel a repülő. Ezt jelzi az AFP szerint az a vöröses fény, ami beborítja az égboltot.

„A terroristák orvul nagy kaliberű gépfegyverrel lőttek" - ezt már az ukrán védelmi minisztérium mondja, amely egy szombat reggeli közleményben együttérzését fejezte ki a halottak családjainak. A szeparatisták Zenit típusú rakétákat is használtak.  

Az ukrán hadsereg éppen az előző nap foglalta vissza Mariupol várost az oroszbarát szakadár lázadóktól. Luhanszkban és környékén - csakúgy, mint Donyeckben - hetek óta tart az ukrán hadsereg "terrorellenes hadművelete" az ottani oroszbarát szeparatisták ellen, akik kikiáltották a "luhanszki népköztársaságot".

A Wikipédiában lévő adatok alapján az ukrán hadseregnek ebből a típusból még 19, összesen 49 csapatszállítója maradt.

A NATO szerint Oroszország katonai eszközöket küld az oroszbarát felkelőknek

Közben a NATO szombaton műholdas felvételeket tett közzé, amik megerősítik azt a gyanút, hogy Oroszország katonai eszközökkel látja el a felkelőket. A felvételek néhány napja készültek. A határ orosz oldalán láthatók rajtuk azok a harckocsik, amiket később már Ukrajnán belül, a kelet-ukrajnai szeparatisták által őrzött területen láttak. A felkelők azt mondják, hogy a harckocsik nem Oroszországból vannak, hanem az ukrán hadseregtől rabolták el őket. Ennek viszont ellentmond, hogy a festésük egyáltalán nem olyan, mint amit az ukrán haderő használ.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár még pénteken felszólította Oroszországot, hogy vonják ki a haderejüket az ukrán határ közeléből.

Utoljára májusban történt hasonlóan véres hadiesemény Ukrajnában  

Akkor Odesszában  32 ember égett benn a Molotov-koktélokkal felgyújtott szakszervezetek házában, és 10-en elestek a városban zajló harcokban. A hivatalos ukrán vizsgálatok szerint az épületben bennégett embereknek kloroformmérgezés okozta a halálát. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?