Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

A Conchita Wurst-szakáll volt a sláger az idei bécsi melegfelvonuláson

2014.06.15. 12:34 Módosítva: 2014.06.15. 13:00

Több mint százötvenezren vettek részt a szervezők közlése szerint a homoszexuálisok, biszexuálisok és transzneműek hátrányos megkülönböztetése elleni felvonuláson a hét végén Bécsben, írja az MTI.

A szombaton megrendezett 19. Szivárvány Parádé a forgalom elől lezárt belvárosi körúton, a Ringstrassén vonult körbe. Többen Conchita Wurstra, az idei Eurovíziós Dalfesztivál transznemű osztrák győztesére emlékeztető szakállat festettek maguknak.

K EPA20140614027
Fotó: Georg Hochmuth / MTI

Maria Vasilakou bécsi alpolgármester (Zöldek) a rendezvényen tartott beszédében egyenlő jogokat szorgalmazott a homoszexuálisoknak és transzneműeknek, "minden feltétel nélkül, félmegoldások nélkül". A politikus az azonos neműek házasságának bevezetése mellett szólalt fel. Ausztriában jelenleg a bejegyzett élettársi kapcsolat lehetősége áll nyitva az azonos nemű párok számára.

A hagyományosan jó hangulatú rendezvény alkalmával idén egy incidens is történt: az osztrák Zöldek kamionjára ismeretlenek vajsavat - kellemetlen szagú, enyhén maró folyadékot - locsoltak, amikor a párt európai parlamenti képviselője, a homoszexualitását nyíltan vállaló Ulrike Lunacek éppen interjút adott az osztrák televíziónak. A támadásban nem sérült meg senki.

A felvonulás a Vienna Pride (Bécsi Büszkeség) nevű ötnapos rendezvénysorozat része.

Ugyancsak a homoszexuálisok és transzneműek jogaiért tartottak felvonulást szombaton Varsóban és Ljubljanában. A lengyel fővárosban mintegy tízezren, Szlovéniában mintegy ezren vettek részt a meneten. A budapesti melegfelvonulás július 5-én lesz.