Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Iraki katonák tucatjait mészárolták le

2014.06.15. 17:22

Több tucatnyi elfogott iraki katonát mészárolhattak le az utóbbi napokban az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ / ISIS) nevű szélsőséges iszlamista szervezet harcosai interneten közzétett fényképek szerint, írja az MTI.

A fotósorozaton az látható, ahogy az ISIS tagjai megkötözött foglyaikat teherautókra rakják, később pedig arra kényszerítik őket, hogy arccal lefelé egy sekély árokba feküdjenek. A legutolsó képek már vértől átitatott holttesteket mutatnak. A képekhez készített feliratok szerint több száz iraki katonát végzett ki az ISIS Szaláheddín tartományban, Tikrít közelében.

A szunnita szélsőségesek által a Twitter közösségi oldalon is megjelentetett, mintegy hatvan kép valódiságát megerősítette Kászim al-Muszavi vezérőrnagy, az iraki hadsereg szóvivője.

A brutális felvételek tovább élezhetik a felekezeti ellentéteket síiták és szunniták között. Szombaton fiatal iraki férfiak százai özönlötték el az önkénteseket toborzó bagdadi irodákat az ország síita egyházi vezetőjének felhívására, hogy csatlakozzanak a szunnita fegyveresek elleni harchoz.

Az iraki hadsereg vasárnap az ország második legnagyobb városától, Moszultól 70 kilométerre fekvő Tall Afarnál összecsapott a szélsőséges csoporttal - közölte katonai forrásokra hivatkozva egy iraki internetes újság. Az ISIS harcosai a kormányerőktől szerzett rakétákkal lőtték a várost, amelynek helyőrsége súlyos veszteségeket szenvedett el - tették hozzá az iraki kormány illetékesei.

Az ISIS az utóbbi napokban egy villámhadjáratban elfoglalt több fontos várost, köztük Moszult, és bejelentette, hogy Bagdad ellen vonul. A lázadók csütörtökön délelőtt már kevesebb mint száz kilométerre voltak az iraki fővárostól.

Bagdadban vasárnap pokolgép robbant, a támadásban legalább kilencen vesztették életüket és huszonhárman megsebesültek - közölték egészségügyi és rendőrségi források. Az utóbbi hónapokban megszaporodtak az öngyilkos merényletek és pokolgépes támadások az iraki főváros többnyire síiták lakta negyedeiben.

>>Összefoglaló cikkünket itt tudja elolvasni.