Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Iraki katonák tucatjait mészárolták le

2014.06.15. 17:22

Több tucatnyi elfogott iraki katonát mészárolhattak le az utóbbi napokban az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ / ISIS) nevű szélsőséges iszlamista szervezet harcosai interneten közzétett fényképek szerint, írja az MTI.

A fotósorozaton az látható, ahogy az ISIS tagjai megkötözött foglyaikat teherautókra rakják, később pedig arra kényszerítik őket, hogy arccal lefelé egy sekély árokba feküdjenek. A legutolsó képek már vértől átitatott holttesteket mutatnak. A képekhez készített feliratok szerint több száz iraki katonát végzett ki az ISIS Szaláheddín tartományban, Tikrít közelében.

A szunnita szélsőségesek által a Twitter közösségi oldalon is megjelentetett, mintegy hatvan kép valódiságát megerősítette Kászim al-Muszavi vezérőrnagy, az iraki hadsereg szóvivője.

A brutális felvételek tovább élezhetik a felekezeti ellentéteket síiták és szunniták között. Szombaton fiatal iraki férfiak százai özönlötték el az önkénteseket toborzó bagdadi irodákat az ország síita egyházi vezetőjének felhívására, hogy csatlakozzanak a szunnita fegyveresek elleni harchoz.

Az iraki hadsereg vasárnap az ország második legnagyobb városától, Moszultól 70 kilométerre fekvő Tall Afarnál összecsapott a szélsőséges csoporttal - közölte katonai forrásokra hivatkozva egy iraki internetes újság. Az ISIS harcosai a kormányerőktől szerzett rakétákkal lőtték a várost, amelynek helyőrsége súlyos veszteségeket szenvedett el - tették hozzá az iraki kormány illetékesei.

Az ISIS az utóbbi napokban egy villámhadjáratban elfoglalt több fontos várost, köztük Moszult, és bejelentette, hogy Bagdad ellen vonul. A lázadók csütörtökön délelőtt már kevesebb mint száz kilométerre voltak az iraki fővárostól.

Bagdadban vasárnap pokolgép robbant, a támadásban legalább kilencen vesztették életüket és huszonhárman megsebesültek - közölték egészségügyi és rendőrségi források. Az utóbbi hónapokban megszaporodtak az öngyilkos merényletek és pokolgépes támadások az iraki főváros többnyire síiták lakta negyedeiben.

>>Összefoglaló cikkünket itt tudja elolvasni.