Frigyes
17 °C
25 °C

Gigarazzia az albán kannabiszkirályság ellen

2014.06.16. 14:50

Az albán rendőrség nagyszabású fegyveres akciót indított hétfőre virradóra egy, a marihuánatermesztés fellegvárának számító dél-albániai falunál, az ott tevékenykedő bűnbandák tagjai ellen.

A hivatalos beszámolók szerint a bűnözők rakétavetőkkel és gépfegyverekkel támadtak rá a biztonsági erőknek az akcióban részt vevő mintegy ötszáz tagjára, köztük a különleges alakulatok tagjaira, akik éjszaka körbevették a települést. Korábban egy kisebb rendőri egységet meghátrálásra kényszerítettek a bűnözők – írja az MTI.

A rendőrség közölte, hogy a műveletet a kábítószer-előállítás felszámolására indították a „kannabiszkirályságnak” nevezett Lazarat település környékén, és addig folytatják az akciót, ameddig nem sikerül felszabadítani a falut a bűnözőktől. A biztonsági erők azt követelik Lazarat lakóitól, hogy tegyék le a fegyvert. A hatóságok adatai szerint a hétfői rajtaütés során senki sem sérült meg.

Az albán hatóságok azt feltételezik, hogy a bűnszervezetek évente 900  tonna vadkendert termesztenek a 2200 lakosú Lazarat területén, mintegy 4,5 milliárd euró értékben. Ez az összeg közel fele a balkáni állam bruttó hazai termékének.