Jolán
2 °C
4 °C

Három embert ítéltek halálra a Tienanmen téri merénylet miatt

2014.06.16. 09:34

Három embert ítéltek halálra az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur autonóm területen hétfőn, miután bűnösnek találták őket a tavaly októberi Tienanmen téri terrormerénylet megszervezésében.

A területi székhely, Urumcsi középfokú bírósága által kihirdetett elsőfokú ítélet szerint a három ujgur férfi terrorcsoportot szervezett, illetve vezetett, valamint "veszedelmes módszerekkel veszélyeztette a közbiztonságot".

További két ember életfogytig tartó, illetve húszévi börtönbüntetést kapott, mert tagjai voltak a terrorcsoportnak, és ők is "veszélyeztették a közbiztonságot". Három férfit öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek. A nyolc vádlott tárgyalása június 13-án kezdődött.

Az október 28-ai pekingi akció során egy városi terepjáró közvetlenül a Tiltott Város bejáratánál a tömegbe hajtott, majd kigyulladt. Hárman benne égtek, két járókelő, köztük egy Fülöp-szigeteki turista meghalt, és mintegy negyvenen megsebesültek. Az autóban a sofőrön kívül a felesége és az anyósa ült.

Kínában azóta terrorcselekmények sorát követték el, két pályaudvari merényletben több tucatnyian meghaltak, több mint kétszázan megsebesültek. A legutóbbi, a régió székvárosának piacán végrehajtott robbantásos merényletben 43-an életüket vesztették, több mint kilencvenen megsebesültek. A hatóságok - akik szerint a támadók hszincsiangi szakadárok, vallási szélsőségesek - a keményebb fellépés jegyében, a terrorista erőszak visszaszorítására 2015 júniusáig egyéves kampányt indítanak.

Az ujgur lázadók, olykor vallási fanatikusok, illetve a terület elszakadását hirdetők erőszakos akcióikkal évek óta igyekeznek felhívni magukra a figyelmet. A hatóságokkal szemben gyakori vád, hogy hagyományos életmódjuk gyakorlásában korlátozzák az ujgur őslakosokat, amit a központi hatóságok és a helyi vezetőség is visszautasítanak.

Hétvégi jelentések szerint három, késekkel felszerelt támadót ártalmatlanítottak civilek és rendőrök Hotan város területén. Két támadó meghalt, négy civil személy megsebesült.

A muszlim vallású, a törökkel rokon nyelvet beszélő ujgur népcsoport tagjai - az északnyugat-kínai, körülbelül 21 milliós Hszincsiang-Ujgur autonóm terület őslakosai - jelenleg a terület népességének megközelítőleg 45 százalékát adják, de egyes térségekben ők alkotják a lakosság túlnyomó részét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?