Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Lemondott a finn miniszterelnök

2014.06.16. 11:35

Jyrki Katainen finn miniszterelnök hétfőn reggel benyújtotta lemondását Sauli Niinistö köztársasági elnöknek - közölte az államfő hivatala. Katainen 2011 óta töltötte be a miniszterelnöki tisztséget. Lemondása automatikusan a kormány távozását is jelenti.

"Az elnök elfogadta a lemondást, és arra kérte a kormányt, hogy folytassa feladatainak teljesítését az új kormány kinevezéséig" - áll az elnöki hivatal közleményében. Ez a következő napokban várható.

Szombaton Alexander Stubb külkereskedelmi és Európa-ügyi minisztert választotta Katainen helyett új elnökévé a liberális konzervatív finn Nemzeti Koalíciós Párt (Kokoomus) Lahtiban rendezett kongresszusán. Stubb a pártelnöki mellett a miniszterelnök tisztséget is átveszi majd elődjétől a 2015-ös következő parlamenti választásokig.

Katainen május 5-én jelentette be, hogy meg akar válni mindkét funkciójától, és inkább az európai politika színpadán kívánja folytatni tevékenységét. Arra is esélyesnek látják, hogy José Manuel Durao Barroso utóda legyen az Európai Bizottság élén.

Finnországot a 2011. áprilisi választások óta összesen hat - konzervatív, kereszténydemokrata, illetve szociáldemokrata, baloldali és zöld - pártból álló nagykoalíciós kormány irányította.