Szilvia
5 °C
16 °C

Előrehozott választásokat hozhat a lengyel lehallgatási ügy

2014.06.18. 14:08 Módosítva: 2014-06-18 14:16:23

Előrehozott választások kezdeményezését fontolgatja a nemrég kipattant lehallgatási botrány miatt a lengyel kormánykoalíció kisebbik ereje, a Lengyel Parasztpárt (PSL) - jelentette ki szerdán Janusz Piechocinski miniszterelnökhelyettes, a PSL elnöke.

Piechocinski a Donald Tusk kormányfővel folytatott kedd esti beszélgetéséről azt mondta,  az előrehozott választásokról beszéltek, és minden változatot komolyan mérlegel. 

  A TVN24 nevű televíziós csatorna szerint Piechocinski a pártelnökség szerda reggeli ülésén felvetődött megoldási lehetőségeket először Bronislaw Komorowski államfővel szeretné megtárgyalni.

A Rzeczpospolita szerint Piechocinski rendkívül komolynak minősítette a helyzetet, és kívánatosnak tartaná, hogy a parlament belbiztonsági bizottsága a jövő héten foglakozzon a helyzettel. A lap azt is közli, hogy Piechocinski szerint hosszú távon tarthatatlan, hogy a felvett beszélgetések egyik résztvevője, Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter a kormányban maradjon.

A TVN24 szerint Piechocinski úgy vélekedett egy másik megszólalásában, hogy a miniszterelnöknek rövid határidőt kell szabnia Sienkiewicz belügyminiszternek a lehallgatási ügy tisztázására.

A lehallgatási botrány a múlt hétvégén tört ki Lengyelországban. A Wprost című hetilap több, magas állami posztot betöltő személy titokban felvett beszélgetését közölte. A legnagyobb érdeklődést a Marek Belka jegybankelnök és Bartlomiej Sienkiewicz belügyminiszter beszélgetése váltotta ki, amelyben Sienkiewicz pénzkibocsátást követel a jegybank elnökétől. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?