Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fegyverszünetet hirdetnek Ukrajnában

2014.06.18. 12:39 Módosítva: 2014-06-18 12:43:51

Atomvonat ne menjen, ha ilyen a helyzet

Továbbra is elhúzódó és mélyülő konfliktusról van szó Ukrajnában, erről tájékoztatták a magyar szolgálatok képviselői a parlament nemzetbiztonsági bizottságát.

Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke elmondta: a szomszédos országban a háború eszközei kiszélesedtek, egyre inkább totális eszközökkel zajlik a harc, egyre több a halálos áldozat. „A kárpátaljai magyarság jelenleg nincs közvetlen veszélyben, de egy ilyen elhúzódó válság esetén már mindenre kiterjedő hatásokkal kell számolni.”

Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja elmondta: külön tájékoztatást kért arról az atomvonatról, amely Magyarországról kiégett, illetve sérült fűtőelemeket szállítana a célállomásra. A képviselő elfogadhatatlannak nevezte, hogy amíg Ukrajnában ilyen helyzet van, bármiféle nukleáris mozgás induljon meg a térségben.

Az ukrán elnök bejelentette, hogy hamarosan rövid fegyvernyugvást hirdet az ország keleti részében. 

A fegyverszünet ideje nagyon rövid lesz, és ezalatt az illegális fegyveres alakulatoknak le kell tenniük a fegyvert, a térségben pedig helyre kell állnia a rendnek 

- mondta az ukrán elnök. Petro Porosenko hangsúlyozta: ez lesz az első lépcsője a kelet-ukrajnai konfliktus rendezését célzó tervének. Reményei szerint terve elnyeri a többi résztvevő támogatását is. A béketerv részeként Moszkvának el kell ismernie az új ukrán vezetést.

A béketerv megvalósítása azzal kezdődik, hogy az államfő egyoldalúan elrendeli a fegyvernyugvást. Az államfő szerint közvetlenül ezután a Donyeck-medencében zajló események minden résztvevőjének ki kell nyilvánítania támogatását a terv iránt.

Most az elnök megismételte, hogy kegyelmet kapnak azok a szeparatisták, akik leteszik a fegyvert, és nem követtek el súlyos bűnöket. A fegyverletételnek ehhez az egyoldalú tűzszünet idején meg kell történnie. Ugyanezen idő alatt lehetőség lesz arra is - hangsúlyozta -, hogy akik akarják, elhagyják az országot.

Mihajlo Koval ügyvivő védelmi miniszter közlése szerint a fegyvernyugvás elrendelésére a következő napokban kerülhet sor.

Az ukrán elnök kedd este telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz államfővel a kétoldalú viszonyról és az ukrán válságövezetben uralkodó helyzetről. Porosenko már hétfőn bejelentette, hogy még a héten részletes béketervet terjeszt elő, amelynek a kelet-ukrajnai lázadókkal kötendő tűzszüneti egyezmény is részét képezi.

Porosenko beszélt arról, hogy éveken át az ukrán hadsereg szisztematikus leépítése zajlott. A háború csupasz kézzel, alig felfegyverzett katonákkal ért bennünket - fogalmazott. Porosenko biztosította a jelen lévő katonai vezetőket, hogy Ukrajna győzelmet fog aratni ebben a küzdelemben.