Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-7 °C
5 °C

A brit iskolákban nincs több kreacionizmus

2014.06.19. 08:19

Állami fenntartású iskolákban ezentúl nem taníthatják az áltudományos kreacionizmust – döntött a brit kormány. Az evolúciót tagadó „intelligens tervezés” már 2012-ben tiltólistára került, akkor azonban csak azt mondta ki az oktatási minisztérium, hogy az újonnan létrejövő iskolákban – köztük a szintén állami támogatást élvező, 2011-ben megjelent, többnyire vallásos szervezetekhez köthető, úgynevezett szabad iskolákban – nem lehet a tananyag része a kreacionizmus. Most azonban az összes, már működő, költségvetésből fenntartott iskolára kiterjesztették a tiltást.

A teremtéstörténet tudománnyal felturbózott változata ellen az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) már 2007-ben elfogadott egy határozatot, amely kimondta, hogy a kreacionizmus valódi fenyegetést jelent a közoktatásra, világszerte.

Szerbiában például 2004-ben Ljiljana Csolics oktatási miniszter javaslatára nem csak, hogy lehetővé vált a kreacionizmus oktatása, de egy hétre még az evolúció oktatását is felfüggesztették, de végül a döntést visszavonták, a miniszter lemondott.

Az Egyesült Államokban különösen hódít a kreacionizmus: a Gallup 2012-es felmérése szerint az amerikaiak 46 százaléka elhiszi,, hogy a világot az elmúlt 10 ezer évben teremtették – ez egyébként az úgynevezett fiatal világ elmélet. a kreacionizmusnak van egy „kompromisszumkészebb” változata is: eszerint a Föld valóban 4,5 milliárd éves, de keletkezésében egy tudatos teremtő játszott szerepet.  • Eladnék
  • Hírek