Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Maffiózótól fogadott el kenőpénzt a román államfő testvére?

2014.06.19. 15:42

Traian Basescu román államfő lemondását követeli Victor Ponta miniszterelnök, miután Basescu testvéréről olyan felvételek kerültek nyilvánosságra, amik szerint pénzt fogadhatott el egy bűnözőtől azért, hogy közbenjárjon az ügyében.

A most nyilvánosságra került, rejtett kamerás felvételen Basescu testvére, Mircea Basescu egy ismert alvilági figura, az emberölési kísérlet miatt májusban 8 év 9 hónapra ítélt Sandu Anghel fiával beszélget. Anghel fia azt kérdezi Basescutól, hogy megkapta-e azt a 350 ezer eurót, amelyet azért adott, hogy járjon közbe az államfőnél egy akkor még előzetes letartóztatásban lévő bűnöző enyhébb büntetése érdekében. A felvételen két összeg, a 350 ezer euró és 250 ezer euró is elhangzik, Mircea Basescu viszont azt válaszolja, hogy csak az egyikről volt tudomása.

Az államfő testvére csütörtökön kijelentette, hogy a beszélgetésben elhangzott pénz egy tartozásnak a rendezése, és nem kenőpénzről volt szó, szerinte a félreértés abból adódik, hogy a szavakat kiollózták a beszélgetés egészéből.

Traian Basescu határozottan cáfolta, hogy ő bármit is tett volna Sandu Anghel érdekében, és mint mondta, ezt bizonyítja a májusi bírósági ítélet. Felszólította az üggyel foglalkozó bírákat és ügyészeket: ha tudomásuk van arról, hogy ő nyomást gyakorolt volna rájuk, akkor azonnal hozzák nyilvánosságra. Basescu kifejtette: már tavaly óta tud testvérétől erről az ügyről, mert Mircea Basescut megzsarolta Anghel családja, ezért azt javasolta neki, tegyen feljelentést az ügyészségen, amit meg is tett. Leszögezte: egyelőre csak az öccse változatát ismeri, de majd az igazságszolgáltatás által is megerősített változatban fog igazán hinni.

Jelezte, nem kívánja sem megvédeni, sem elítélni testvérét, mert számára mindenekelőtt a román igazságszolgáltatás függetlensége a legfontosabb. Ugyanakkor megrótta öccsét amiatt, hogy nem válogatta meg alaposan környezetét.

Victor Ponta szerint ugyanakkor az államfőnek le kellene mondania, hogy ne vetüljön a gyanú árnyéka az igazságszolgáltatásra, és bebizonyítsa, hogy Romániában valóban függetlenül végezhetik feladatukat a bírák és az ügyészek. Ponta megállapította: ha más személyről lett volna szó, és nem az államelnök testvéréről, akkor már rég őrizetbe vették volna.