Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már 2,6 millióan menekültek el Szíriából

2014.06.19. 12:21

A szíriai polgárháború elől Törökországba menekültek száma immár meghaladja az egymilliót - közölte Besir Atalay török miniszterelnök-helyettesre hivatkozva az MTI.

Az ENSZ számításai szerint 6,5 millió ember kényszerült lakhelye elhagyására Szírián belül, mintegy 2,6 millióan pedig elmenekültek az országból, ők többségükben a szomszédos államokban, Törökországban, Libanonban és Jordániában találtak menedékre.

Jordánia tavaly lezárta a határt, miután menekültek százezrei árasztották el az országot, és a jordániai hatóságok most már csak igen korlátozott számban fogadnak be menekülteket. Libanon pedig sürgős nemzetközi segítségre szorul, mivel a háború következtében több mint egymillió ember keresett menedéket a 4,5 milliós közel-keleti államban.

Törökország mintegy 822 kilométeres közös határon osztozik Szíriával, és továbbra sem gátolja meg, hogy a menekültek juthassanak át török földre. Korábbi információk szerint a határ mentén mintegy húsz táborban szállásolták el a menekültek többségét.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladja a 162 ezret.