Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új királyt kapott a kiütött ország

000 Par7911129
2014.06.19. 13:22

Új Spanyolországot ígért beiktatási ceremóniáján VI. Fülöp. A Franco-éra első trónörökösváltására épp időben került sor az új időszámítás meghirdetéséhez, hiszen egy nappal korábban a világ- és Európa-bajnok válogatott a világbajnokságok történetének leggyengébb címvédő szereplését bemutatva második vereségével kiesett a csoportkörben.

A diktatúrából az országot az alkotmányos monarchiába átvezető I. János Károly fiának persze nem a spanyol futball megreformálása lesz a legfontosabb feladata, hanem az ország egybentartása és a monarchia iránti bizalom visszaállítása. A család respektje ugyanis alaposan megkopott a rokonok korrupciós ügyei, és az uralkodó afrikai vadászatai miatt, amelyek a gazdasági krízistől sújtott ország kedélyeit feleslegesen borzolták.

A függetlenségi törekvésekre reagálva VI. Fülöp beszéde végén katalánul, és baszkul is megköszönte a figyelmet a parlamentben elmondott beszéde után

A biztonságot Madridban hétezer rendőr és 120 mesterlövész felügyelte – írta a Reuters. A katonai díszegyenruhában esküt tevő uralkodó feleségével, Letizia királynéval nyitott autóban végiggurulva a belvároson köszöntötte az üdvözlő tömeget.

Fülöp, az első Borbón

Spanyolország aranykora is egy Fülöpre esett, méghozzá a másodikra, aki 42 évig uralkodott az Amerikával hatalmasra duzzadt birodalomban.

Utoljára azonban 1700-1746 között ült a spanyol trónon Fülöp. Az ország addigra már túl volt a fénykorán. V. Fülöp – a Napkirály, a francia XIV. Lajos unokája – egyébként 1724-ben fia javára lemondott a trónról, ám annak halála miatt ismét visszavette a koronát.

V. Fülöp volt a jelenleg is uralkodó Bourbon-ház első uralkodója Spanyolországban, ahol a család neve Borbón. A trónt a spanyol örökösödési háborúban szerezték meg, ám a spanyol koronának ahhoz, hogy azt a Borbónok megtarthassák, le kellett mondania Szicíliáról, Milánóról és Nápolyról.