Szilvia
5 °C
16 °C

Ártatlanul ítélték el őket, 40 millió dollárt kapnak

2014.06.20. 12:46

40 millió dollár kártérítést fizet New York város annak az öt férfinak, akiket 1990-ben ítéltek börtönre egy futónő megverése és megerőszakolása miatt - mint utóbb kiderült, ártatlanul. Az eset annak idején nagy port kavart, sőt, film is készült róla Central Park Five címen.

A bankárként dolgozó futót 1989-ben verték össze és erőszakolták meg a parkban, a bűncselekménnyel pedig egy öttagú, fekete tinédzserekből álló társaságot gyanúsított meg a rendőrség. 

A valódi tettest, Matias Reyst csak 13 évvel az eset után, 2002-ben fogták el, a DNS-vizsgálat pedig egyértelműen bizonyította a bűnösségét, ahogy azt is, hogy a tinédzserek ártatlanok.

Az ártatlanul elítélt, időközben felnőtté vált férfiak most összesen kapnak 40 millió dollárt, nagyjából minden egyes leült évért egymilliót. (Az öttagú csapat tagjai más-más ítéletet kaptak.)

A tinédzserek a börtönévek alatt rendszeresen hangoztatták, hogy ártatlanok. Az áldozat, Trisha Meili nem emlékszik a támadás részleteire. Meili egyébként évekkel később könyvet írt "Én vagyok a Central Parki futó" címmel.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?