Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kisebbségben Skócia hívei

2014.06.20. 17:08

47 százaléknyian szavaznának arra, hogy Skócia maradjon Nagy-Britannia része; 37 százalék a skót függetlenségre voksolna – derült ki a Financial Times elemzéséből, alig három hónappal a szeptember 18-án esedékes népszavazás előtt. 

A londoni üzleti napilap rendszeresen közöl modellszámításokat a mindenkori legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények súlyozott átlaga alapján, pénteken ismertetett új összegzésében közölte, hogy számítási módszere alapján tíz százalékponttal vezetnek a brit unió fenntartását pártolók az elszakadásért kampányoló – a skót kormány által is támogatott – erők előtt. 

Abszolút többség is van

A lap kiemeli, hogy a bizonytalan választók kiszűrésével számolva a függetlenségellenes tábor abszolút többségben van, 56 százalékos támogatottsággal.

Alex Salmond skót kormányfő, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két és fél éve jelentette be, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenné válásáról. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ra írta ki. A népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

A függetlenségpártiaknak a népszavazás meghirdetése óta egyetlen felmérés sem mutatott ki többséget. Az elszakadást ellenzők előnye ugyanakkor széles sávban mozog rövid időközönként is, bár az utóbbi hónapokban 7-10 százalékpont között stabilizálódni látszik.

Lelépnének, de maradnának

A függetlenségi népszavazást megelőző kampány egyik fő ütközőpontja a font használatával kapcsolatos vita. A skót kormány álláspontja szerint semmi akadálya, hogy a független Skócia valutauniót alkosson Nagy-Britannia fennmaradó részével, de London ezt gyakorlatilag már kizárta. A brit pénzügyminisztérium nemrégiben kiadott közleményében leszögezte, hogy „ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is".

George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben a BBC-nek nyilatkozva ehhez hozzátette, hogy a brit font "nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet".