Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Kisebbségben Skócia hívei

2014.06.20. 17:08

47 százaléknyian szavaznának arra, hogy Skócia maradjon Nagy-Britannia része; 37 százalék a skót függetlenségre voksolna – derült ki a Financial Times elemzéséből, alig három hónappal a szeptember 18-án esedékes népszavazás előtt. 

A londoni üzleti napilap rendszeresen közöl modellszámításokat a mindenkori legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények súlyozott átlaga alapján, pénteken ismertetett új összegzésében közölte, hogy számítási módszere alapján tíz százalékponttal vezetnek a brit unió fenntartását pártolók az elszakadásért kampányoló – a skót kormány által is támogatott – erők előtt. 

Abszolút többség is van

A lap kiemeli, hogy a bizonytalan választók kiszűrésével számolva a függetlenségellenes tábor abszolút többségben van, 56 százalékos támogatottsággal.

Alex Salmond skót kormányfő, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két és fél éve jelentette be, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenné válásáról. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ra írta ki. A népszavazáson egyetlen, egyszerű választást lehetővé tévő kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

A függetlenségpártiaknak a népszavazás meghirdetése óta egyetlen felmérés sem mutatott ki többséget. Az elszakadást ellenzők előnye ugyanakkor széles sávban mozog rövid időközönként is, bár az utóbbi hónapokban 7-10 százalékpont között stabilizálódni látszik.

Lelépnének, de maradnának

A függetlenségi népszavazást megelőző kampány egyik fő ütközőpontja a font használatával kapcsolatos vita. A skót kormány álláspontja szerint semmi akadálya, hogy a független Skócia valutauniót alkosson Nagy-Britannia fennmaradó részével, de London ezt gyakorlatilag már kizárta. A brit pénzügyminisztérium nemrégiben kiadott közleményében leszögezte, hogy „ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is".

George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben a BBC-nek nyilatkozva ehhez hozzátette, hogy a brit font "nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!