Viola
-6 °C
-2 °C

Kanadában korlátozzák a külföldiek munkavállalását

2014.06.21. 07:56

Korlátozta a kormány Kanadában a külföldiek munkavállalási lehetőségeit, miután sok panasz érkezett a hatóságokhoz arról, hogy a munkaadók az alkalmazott kiválasztásakor előnyben részesítik az olcsóbban foglalkoztatható külföldieket, írja az MTI.

A közlekedésben, a vendéglátásban, de még a pénzügyi szektorban is sokszor a külföldről érkezetteknek adják a munkát a kanadai jelentkezőkkel szemben, miközben a kanadai fiataloknál az átlagnál jóval nagyobb a munkanélküliség.

A most bejelentett reformmal a kormány vissza kíván térni a külföldiek ideiglenes munkavállalását biztosító program eredeti céljához, és azt csakis utolsó lehetőségként és korlátozott mértékben kívánja biztosítani a munkaadók számára arra az esetre, ha az üres álláshelyekre nincsenek megfelelően képzett kanadai jelentkezők.

A döntés szerint ideiglenes munkára érkező külföldi az eddigi négy helyett csak két évre kaphat tartózkodási engedélyt. A tíz főnél többet foglalkoztató cégeknél a kevésbé jól fizetett külföldi alkalmazottak részaránya nem haladhatja meg a 10 százalékot. A hat százaléknál magasabb munkanélküliséggel küzdő régiókban egyes állásokat nem is hirdethetnek meg külföldiek számára. A vendéglátóiparban már tavasszal megtiltották, hogy további intézkedésig külföldieket vegyenek fel.

A mostani korlátozások nem vonatkoznak a mezőgazdasági szezonmunkásokra és a házi kisegítőkre. Az új szabályokat megsértők akár 100 ezer dollár pénzbírsággal vagy börtönbüntetéssel is sújthatók. Kanadában tavaly a külföldi munkavállalók aránya meghaladta a 300 ezret, a teljes munkaerő 1,5 százalékát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!