Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint egymillióan menekültek el Irakból

2014.06.21. 09:17

Több mint egymillió embernek kellett elhagynia az otthonát ebben az évben Irakban a síiták és a szunniták közötti egyre éleződő konfliktus miatt, írja a BBC. Ez a szám feltehetően még emelkedni fog, ahogy a szélsőséges szunnita milíciák egyre több területet foglalnak el.

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint hamarosan egy humanitárius válság fog kialakulni, mivel a menekülők általában szinte semmit nem vittek magukkal, és a nyári melegben szükségük lesz vízre, élelemre és valamilyen menedékhelyre. 

Irak második legnagyobb városából, Moszulból, amelyet múlt héten foglaltak el a Levantei Iszlám Állam (ISIS) katonái, 800 ezer ember menekült el, körülbelül a város lakosságának a fele. Egy másik tartományból, ahol már hónapok óta a szunniták vannak uralmon, még körülbelül 500 ezren menekültek el.

Mindeközben hamarosan megérkezik Irakba az első, körülbelül 300 amerikai katonai tanácsadó, akik csatlakoznak majd a bagdadi amerikai nagykövetség megerősített őrizetére küldött katonákhoz. A tanácsadók elsődleges feladata az lesz, hogy felmérjék az iraki hadsereg harcképességét. A kiküldetésük nem teljesen kockázatmentes, mivel Irak nem garantálja a védelmüket és a biztonságukat.