Jolán
2 °C
4 °C

Lássuk, ma hány várost foglaltak el Irakban!

2014.06.22. 18:07

Nem úgy tűnik, mint ha az iraki kormányerők le tudnák lassítani a Levantei Iszlám Állam (ISIS) előretörését: a szélsőséges szunnita szervezet a hétvégén újabb három várost foglalt el a bázisterületének számító Anbar tartományban – írja az al-Dzsazíra . A 250 ezres Quaim, Rawah és Anah az Eufrátesz szír határhoz közeli szakasza mentén helyezkednek el, így birtokbavételükkel az ISIS összeköttetést teremtett szír és iraki szárnyai között. A felkelők elrettentésképp a város tisztviselői közül 21-et kivégeztek.

Az is aggasztó, hogy az ISIS egyre közelebb kerül Hadita városához, és az itt fekvő óriási mesterséges tavat záró gáthoz. Egyes elemzőknek az a gyanúja, hogy a szunniták fel akarják robbantani az 57 méteres gátat, amivel lényegében az egész áramszolgáltatást megbénítanák. A biztonság kedvéért a kormány gyorsan át is csoportosított 2000 katonát a gát védelmére.

A szélsőséges szervezet bejelentette a Tigris középső folyásánál fekvő Baidzsi elfoglalását is, de ezt a kormányerők cáfolták. Baidzsi esetleges elfoglalása az egész világgazdaságra kihathat, itt van ugyanis Irak legnagyobb olajfinomítója.

Vasárnap este az MTI már arról is beszámolt, hogy a szíriai határ sivatagos déli részének átkelője, al-Valid a felkelők kezére került. A helyi vámtisztek beszámolója szerint mindössze két autónyi fegyveres érkezett az átkelőhöz, akik párat a levegőbe lőttek, és az iraki reguláris katonák már futottak is. A jordániai határon is az ISIS kezébe került egy város, Turaibil elfoglalása is zökkenőmentesen folyt. 

Az ország egyre közelebb kerül a vallásháborúhoz, a szunnita szélsőségesek előrenyomulására válaszul a síita milíciák is gőzerővel szervezkednek, az egyik bagdadi kerületben, Sadr-ban a helyiek állítása szerint már százezer ember áll fegyverben.

A számbeli túlerőben lévő hadsereg sorozatos vereségei és általános tehetetlensége miatt egyre jobban inog a síita Nuri al-Maliki miniszterelnök széke. Hiába nyerte meg az áprilisi választásokat, iraki elemzők szerint akár már új kormányának június 30-i megalakulása előtt megbuktathatja belső ellenzéke.

Ha kíváncsi az al-Kaidánál is szélsőségesebb szervezet elképesztő sikereinek hátterére, akkor érdemes elolvasni az ISIS-ről szóló cikkünket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?