István, Vajk
19 °C
33 °C

Lássuk, ma hány várost foglaltak el Irakban!

2014.06.22. 18:07

Nem úgy tűnik, mint ha az iraki kormányerők le tudnák lassítani a Levantei Iszlám Állam (ISIS) előretörését: a szélsőséges szunnita szervezet a hétvégén újabb három várost foglalt el a bázisterületének számító Anbar tartományban – írja az al-Dzsazíra . A 250 ezres Quaim, Rawah és Anah az Eufrátesz szír határhoz közeli szakasza mentén helyezkednek el, így birtokbavételükkel az ISIS összeköttetést teremtett szír és iraki szárnyai között. A felkelők elrettentésképp a város tisztviselői közül 21-et kivégeztek.

Az is aggasztó, hogy az ISIS egyre közelebb kerül Hadita városához, és az itt fekvő óriási mesterséges tavat záró gáthoz. Egyes elemzőknek az a gyanúja, hogy a szunniták fel akarják robbantani az 57 méteres gátat, amivel lényegében az egész áramszolgáltatást megbénítanák. A biztonság kedvéért a kormány gyorsan át is csoportosított 2000 katonát a gát védelmére.

A szélsőséges szervezet bejelentette a Tigris középső folyásánál fekvő Baidzsi elfoglalását is, de ezt a kormányerők cáfolták. Baidzsi esetleges elfoglalása az egész világgazdaságra kihathat, itt van ugyanis Irak legnagyobb olajfinomítója.

Vasárnap este az MTI már arról is beszámolt, hogy a szíriai határ sivatagos déli részének átkelője, al-Valid a felkelők kezére került. A helyi vámtisztek beszámolója szerint mindössze két autónyi fegyveres érkezett az átkelőhöz, akik párat a levegőbe lőttek, és az iraki reguláris katonák már futottak is. A jordániai határon is az ISIS kezébe került egy város, Turaibil elfoglalása is zökkenőmentesen folyt. 

Az ország egyre közelebb kerül a vallásháborúhoz, a szunnita szélsőségesek előrenyomulására válaszul a síita milíciák is gőzerővel szervezkednek, az egyik bagdadi kerületben, Sadr-ban a helyiek állítása szerint már százezer ember áll fegyverben.

A számbeli túlerőben lévő hadsereg sorozatos vereségei és általános tehetetlensége miatt egyre jobban inog a síita Nuri al-Maliki miniszterelnök széke. Hiába nyerte meg az áprilisi választásokat, iraki elemzők szerint akár már új kormányának június 30-i megalakulása előtt megbuktathatja belső ellenzéke.

Ha kíváncsi az al-Kaidánál is szélsőségesebb szervezet elképesztő sikereinek hátterére, akkor érdemes elolvasni az ISIS-ről szóló cikkünket.