Olivér
4 °C
8 °C

Putyin: Lövések érték Oroszországot

2014.06.22. 13:24

„Orosz területet értek lövések Ukrajna felől vasárnapra virradóra” – mondta az MTI szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután Moszkvában megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját.

Az alkalmat az szolgáltatta, hogy 73 éve támadták meg a náci Németország csapatai a Szovjetuniót. Mint mondta,

borzasztó, hogy annyi évvel a nagy honvédő háború kezdete után vér folyik az egykori Szovjetunió területén.

Ukrajnában „nem szűnik a harci tevékenység. Az éjszaka ukrán területen a tüzérség igen aktív tevékenysége volt tapasztalható (Oroszországban)” – mondta.

Az államfő nem vállalkozott arra, hogy megnevezze, ki lőtt, az ukrán kormányhadsereg vagy a kijevi kormányt támogató, úgynevezett jobboldali fegyveres alakulatok.

Szerinte el kell érni, hogy minden harci tevékenység megszűnjön. Ehhez konkrét és tartalmas párbeszéd kell.

Pénteken a dél-oroszországi Novosahtyinszk határátkelőhelyet érte támadás, ahol súlyosan megsebesült az egyik orosz határőr és anyagi kár is keletkezett.

Petro Porosenko ukrán elnök péntek estétől egyhetes egyoldalú tűzszünetet léptetett életbe Kelet-Ukrajnában, lehetőséget teremtve az oroszbarát erőknek, hogy letegyék a fegyvert.

Putyin a kezdeményezéssel kapcsolatban kijelentette: „Az a tény, hogy Porosenko tűzszünetet hirdetett ki, kétségtelenül fontos része a végső (békének) megoldásnak. E nélkül lehetetlen lenne bármiről megállapodni, Oroszország minden eszközzel támogatni fogja ezeket a szándékokat.”

Ukrán kormányzati források tájékoztatása szerint a harcok szombaton is folytak az ország keleti részében, miután az oroszbarát erők megtámadtak egy ukrán átkelőt az orosz–ukrán határon, valamint egy katonai bázist. Támadást kíséreltek meg egy légi támaszpont ellen is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?