Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

105 éves maffiagyilkosságról derült ki a titok

2014.06.23. 23:48 Módosítva: 2014-06-23 23:48:33

A Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet egyik klánvezérének telefonlehallgatásakor derült fény arra, hogy ki lőtte le több mint száz éve, 1909-ben Joe Petrosino New York-i nyomozót a szicíliai Palermo utcáin, öt lövéssel, fényes nappal, írja az MTI.

Ez volt az első rendőrgyilkosság Szicíliában

Petrosinóval, az FBI olasz származású nyomozójával Palermo egyik központi terén, a Piazza Marinán végeztek, későbbi rekonstrukciók szerint Petrosino egy informátorra várt egy villamosmegálló közelében, de az informátor helyett a Cosa Nostra gyilkosai érkeztek meg. Joe Petrosino megölése az első rendőrgyilkosságként íródott be a szicíliai szervezett bűnözés történetébe.

A rendőrség a gyilkosság gyanúsítottjaként őrizetbe vette a maffiavezér Vito Cascio Ferrót és közeli emberét, Paolo Palazzettót. Néhány nappal később azonban bizonyítékok hiányában szabadon engedték őket annak ellenére, hogy a keresztapa Don Vito egyik zsebében megtalálták Petrosino fényképét. A fotó a rendőrség szerint arra kellett, hogy a gyilkosok felismerjék Petrosinót. A maffiavezérnek azonban alibije volt: egy korabeli szicíliai képviselő tanúsította, hogy a gyilkosság perceiben Don Vito vele együtt ebédelt.

giphy.gif
Fotó: Paramount Pictures / giphy.com

Joe Petrosino gyilkossága ma végre megoldódott!

Palermóban hétfőn a Cosa Nostra több mint kilencven tagját tartóztatták le. Telefonjaikat régóta lehallgatták. A hatóságok így értesültek arról, hogy a 29 éves klánvezér, Domenico Palazzetto azzal dicsekedett: apja nagybátyja, Paolo Palazzetto lőtte le Joe Petrosinót, az első amerikai nyomozót, aki a 20. század elején a New Yorkban gyökereket vető szicíliai maffia ellen harcolt.

Petrosino nevéhez fűződött a Fekete Kéz szervezetének leleplezése, amely a szicíliai Corleonéból származó maffiatagokból állt. A Fekete Kéz uzsorából és védelmi pénzből élt, amelyet a New York-i olasz közösség tagjai között szedett be.

godfather.gif
Fotó: Paramount Pictures / giphy.com

Vito Cascio Ferro 1901-ben érkezett Szicíliából New Yorkba. Nemsokára a Fekete Kéz tagjaként letartóztatták. 1904-ben került vissza Szicíliába. Joe Petrosinóval öt évvel később találkozott Palermo utcáin, ahol az FBI nyomozója a maffia New Yorkból Szicíliába vezető szálait követte. Don Vito végül 1930-ban került börtönbe. A maffiavezér 1943-ban, a Nápoly közeli Pozzuoli börtönének bombázása közben halt meg.