Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az iraki lázadók átvették a határellenőrzést

2014.06.23. 09:35

Irak több nyugati határátkelőhelye felett is a szélsőséges szunnita lázadók szervezete, az ISIS vette át az ellenőrzést – írja a BBC. Vasárnap két kulcsfontosságú határátkelőt is elfoglaltak a többségében szunniták által lakott Anbar tartományban, egy nappal korábban pedig a Szíriával határos Qaimban foglalták el a határállomást. Ezek közül Qaim és al-Waleed az iraki, Turaibil pedig a jordániai határon fekszik.

A határátkelők ellenőrzése elemzők szerint hozzásegítheti az ISIS-t ahhoz, hogy fegyvereket és különböző felszereléseket szerezzenek külföldről. 

Barack Obama amerikai elnök szerint a lázadók előrenyomulása a térség más országainak biztonságát is veszélyezteti:

Általában véve óvatosnak kell lennünk (...) ha a militánsok betörnek a szövetségeseinkhez is, például Jordániába. (...) Ez az extrém ideológia közép- és hosszútávon is veszélyes

– fogalmazott az amerikai elnök.

A szunnita lázadók a hétvégén több várost is elfoglaltak: a 250 ezres Quaim, Rawah és Anah az Eufrátesz szír határhoz közeli szakasza mentén helyezkednek el, így birtokbavételükkel az ISIS összeköttetést teremtett szír és iraki szárnyai között. A felkelők elrettentésképp a város tisztviselői közül 21-et kivégeztek. Az iraki reguláris hadsereg tehetetlennek tűnik a lázadókkal szemben.

Ha kíváncsi az al-Kaidánál is szélsőségesebb szervezet elképesztő sikereinek hátterére, akkor érdemes elolvasni az ISIS-ről szóló cikkünket.