Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

El akarják távolítani a Fehér Házból Obamát

2014.06.23. 01:26

Emlékeznek arra, amikor Bill Clintont úgy próbálták meg hivatalából elmozdítani, hogy a Monica Lewinsky-botrány miatt 1998-ban az igazságszolgáltatás akadályoztatásával vádolták meg az akkori elnököt? A dél-dakotai republikánus konvenció most sokkal kevesebbért utasította az állam egyszem képviselőjét az impeachment megindítására - írja az MTI.

A hétvégi küldöttgyűlésen a helyi konzervatívok a következő ügyek miatt döntöttek úgy, hogy Barack Obama megszegte hivatali esküjét.

  • Az elnök öt guantánamói tálib fogoly szabadon engedése árán érte el az Afganisztánban öt évig fogva tartottBowe Bergdahl őrmester szabadon bocsátását,
  • Azegészségügyi reform során nem tartotta be azon ígéretét, hogy az emberek az változtatásuk után is megtarthatják korábbi biztosítási szerződésüket,
  • És a legjobb: Obama 2030-ra előirányozta a meglévő erőművek szén-dioxid-kibocsátásának harminc százalékkal csökkentését.

A küldöttek 191-176 arányban szavazták meg a határozatot, ami ellen még saját képviselőjük, Kristi Noem is diszkréten felszólalt, mondván, „nem ez a legjobb módja az Obamával szembeni fellépésnek”. Az ódzkodás nem véletlen, hiszen 1998-1999-ben a republikánusoknak képviselőházi- és szenátusi többség birtokában sem sikerült megbuktatni Clintont, most minden ilyen eljárás kudarcra van ítélve, mivel a republikánusok még csak az őszi választásokon készülnek megszerezni a szenátusi többséget. De az impeachment sikeréhez kétharmados szavazatarányra van szükség, ami a rendkívül kiegyenlített viszonyok között nem valószínű, hogy meglesz.

Ami az ügyben a legérdekesebb, az inkább a republikánus tagság radikalizálódása. Az impeachment ugyanis nem revolverezésre való, 1789 óta csak 64 alkalommal kezdeményezett ilyen eljárást különböző szintű szövetségi tisztségviselők ellen – és köztük mindössze két elnök volt, Andrew Johnson és Bill Clinton, és egyik törekvés sem sikerült.

A republikánusok Tea Partynak nevezett radikális szárnya azonban Obamát bűnözőnek tartja, és a politikai józanságot is félrehajítva száll harcba minden lehetséges fronton. Sőt, a harcot azokra a republikánus politikusokra is kiterjesztik, akik leállnak tárgyalni a kormányzattal. Két hete így veszített el egy előválasztást Eric Cantor, a párt képviselőházi frakciójának vezetője (az ún. majority leader) egy tökismeretlen ellenjelölttel szemben.