Jusztina
10 °C
27 °C

Izrael szíriai katonai célpontokra támadt

2014.06.23. 06:36

Izrael légitámadást hajtott végre hétfőre virradóra a szíriai határnál, hogy megtorolja az ott megölt izraeli tizenéves halálát – írja az MTI az izraeli sajtóra hivatkozva.

„Az izraeli hadsereg a szíriai légierő állásait támadta a Golán-fennsíkon. Az Izrael északi részén élők robbanásokat hallottak a határ szíriai oldaláról” – írta az Ynet hírportál.

Az izraeli hadsereg megerősítette a légitámadásról szóló híreket, és közölte, hogy kilenc katonai célpontot támadott. Peter Lerner szóvivő a megtorlásra utalva hangsúlyozta, hogy Izrael nem tűri el szuverenitásának megsértését, és meg fogja védeni állampolgárait.

A Golán-fennsíkon húzódó határ Izrael által megszállt oldalán vasárnap halt meg egy 15 éves fiú, miután szíriai oldalról lövések értek egy vízszállító tartálykocsit, amelyen utazott. Ez volt az első haláleset a Golán izraeli oldalán azóta, hogy Szíriában több mint három éve polgárháború tört ki. A vasárnapi támadásban még ketten megsebesültek.

Az incidens Tel-Hazeka körzetében történt, el-Kuneitra határátkelő közelében. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet azt közölte, hogy korábban vasárnap szíriai kormánycsapatok lőttek ahhoz közeli célpontokat.