Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hogyan tett jót Orbán Putyinnal?

2014.06.23. 16:02 Módosítva: 2014-06-23 18:08:22

A lengyel belpolitikai válságot kirobbantó Wprost című hetilap hétfőn újabb lehallgatási jegyzőkönyveket tett közzé. Miután a múlt héten megjelent cikk után már Tusk miniszterelnök bukásáról és előrehozott választásokról beszélnek, most további politikusi magánbeszélgetésekre derült fény.

Orbán és Oroszország: „tiszta jobbágyság”

Az egyiknek magyar vonatkozásai is vannak: Wlodzimierza Karpinski lengyel pénzügyminiszter és Jacek Krawiec, a PKN Orlen, a lengyel olajtársaság elnöke többek között Orbán oroszbarátságát, valamint a Mol és Hernádi ügyeit taglalja.

A beszélgetésre a lap szerint 2014 januárjában került sor – ugyanebben a hónapban született meg a megállapodás Orbán és Putyin között az újabb két paksi blokk felépítéséről. A Hogyan tett jót Orbán Putyinnal? címmel ellátott részben a lengyel politikai-gazdasági csúcselit két tagja minimum kemény szavakkal illeti az orosz–magyar egymásra találást.

Orbán úgy lesz*pta neki [Putyinnak], hogy bazmeg, feláll a farka tőle. Két atomreaktor Magyarországon, 10 milliárdos hitel az oroszoktól...

– mondta a lap szerint az olajtársaság elnöke. Krawiec a paksi atomerőmű bővítésének orosz megvalósítása és finanszírozása mellett Orbán Putyin-barátságával magyarázza a nagy európai olajvezetékekkel kapcsolatos várható magyar magatartást is:

„És persze, hogy megcsinálja a Déli Áramlatot, annak ellenére, hogy az EU nem ért egyet vele.”

Tiszta jobbágyság

– hangzott el a magyar államot képviselők szerepéről.

A beszélgetés másik részében a Hernádi Zsolt Mol-elnök-vezérigazgató elleni nemzetközi körözésről és a Mol bírósági ügyeiről volt szó.

De figyeljetek, elmesélek valamit. Bazmeg, mennyire különbözünk a magyaroktól.

– vezeti be Karpinski az ő szempontjukból mellékes sztorit.

„Elmentem Hernádihoz, [...] és azt mondom neki: hallod, hány évet kapsz te ezért? Erre lazán, mosolyogva mondja, hogy figyelj, a jogászaim valami olyat találtak, hogy ha bármelyik uniós országban elkezdődik a tárgyalás és nem találnak bűnösnek, akkor egész Európában bárhová szabadon mehetek.”

Krawiec elmeséli a lengyel miniszternek, hogy azért találkozott Hernádival pont Budapesten, mert a Mol-elnök nem hagyhatja el Magyarországot a nemzetközi körözés miatt. Felidézi, hogy Hernáditól tudta meg, hogy Magyarországon lesz a tárgyalás. „Tudod – mondom neki –, azért ez eltart két-három évig. Nem, mondja, áprilisra meglesz az ítélet. És valami Ábel ül mellette, a jogi tanácsadója[...].″

Odafordul és azt mondja, Ábel, mond meg Jaceknek, hogy ki fog vádat emelni ellenem a magyarországi tárgyaláson? Mire Ábel: a feleségem.

„Vágjátok?”

Most képzeljétek el ezt a helyzetet. A felesége ügyész, meglesz a felmentő ítélet, és el van intézve. Most el tudjátok ezt képzelni nálunk?

A beszélgetésen csak Ábelként emlegetett jogi tanácsadó feltehetően Galácz Ábel, aki a Hernádi Zsolt elleni büntetőeljárást megindító kisrészvényes, a korábban szintén a Mol-vezetőségben dolgozó Bánhegyi Ilona férje.

Nem ügyész, hanem pótmagánvádló

Bánhegyi Ilona a Hernádi elleni eljárásban viszont nem ügyész volt, hanem pótmagánvádló, ezt a lengyel politikus rosszul mondta. A két szerep között hatalmas különbség van egy büntetőeljárásban, ettől függetlenül a Hernádi ellen Magyarországon indult büntetőügy nagyon-nagyon jót tehet Hernádinak.

Ha Magyarországon felmentik Hernádit, akkor a horvátok már nem nyomozhatnak ellene, mert a magyar ítéletet nekik is el kell fogadniuk. Bánhegyi ugyanúgy vesztegetés miatt tett feljelentést Hernádi ellen, mint a horvátok, ugyanazon ügyben pedig csak egy ítélet születhet. Itthon az ügyészség viszont ejtette a vádat, ekkor jött a képbe pótmagánvádlóként Bánhegyi.

Erre a büntetőeljárási törvény alapján akkor van lehetőség, ha az ügyész valamiért nem akarja képviselni a vádat (például nem lát bűncselekményt, nem látja bizonyíthatónak). A feljelentő ilyenkor beugorhat a helyére, és ő képviselheti a vádat. Ez történt ebben az esetben is, Bánhegyi tehát nem ügyészként volt jelen a perben, hanem magánszemélyként, ami hatalmas különbség, de Hernádinak így nagy szolgálatot tehet: biztosíthatja az ártatlanságát.

Hernádi: Senkinek sem kívánom azt a félórát

Az ellene folyó magyar ügy elsőfokú ítélethirdetése után kérdezte a Válasz.hu Hernádit:

Állítólag Bánhegyi Ilonát is ön mozgatja, csak hogy felmentést kapjon a horvátok vádjai alól, és a fellebbezés is csak a „játék” része.

Senkinek sem kívánom azt a félórát, amit az ítélethirdetésre várakozva töltöttem. Ki tenné a sorsát egy bíró kezébe ilyen bizonytalan, s politikailag is motivált ügyben? Ennek a történetnek én csak a járulékos áldozata vagyok, de a horvát politikai közvélemény is a foglyává vált. Az INA sorsára megoldást kell találni: mi készek vagyunk értéket teremteni Horvátországban, de ehhez szükség van a horvát kormányra is. Ha nem látunk együttműködési készséget, felkészülünk arra, hogy más megoldás után nézzünk.

A Mol az oroszoknak akarja eladni az INA-t

A PKN elnöke és a pénzügyminiszter kiszivárgott beszélgetése a Mol stratégiájáról is fontos információkat tartalmaz. Eszerint a Mol boldogan eladná a részesedését a horvát INA-ból.

Karpinski itt Alicja Kornasiewicz volt pénzügyminiszterre hivatkozik. Karpinskinak Hernádi Budapesten azt mondta a Mol INA-részesedéséről, arra játszanak, hogy az oroszoknak adják el – állítja a lengyel olajtársaság elnöke.