Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

34 embert megölt, 91-et elrabolt a Boko Haram

2014.06.24. 14:14

Hatvan kislányt és nőt, valamint 31 kisfiút raboltak el a Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport fegyveresei észak-nigériai falvakból, írja az MTI.

Aji Khalil, a Boko Haram ellen küzdő helyi csoport egyik tagja a Borno állam székhelyétől, Maiduguritól 150 kilométerre fekvő Kummabza faluban közölte, hogy az emberrablások szombaton történtek a szövetségi állam területén, és a fegyveresek a támadásban négy embert megöltek, akik megpróbáltak elmenekülni előlük.

A The Vanguard című nigériai lapnak egy szemtanú azt mondta, hogy a szervezet tagjai faluról falura jártak, megöltek mintegy harminc embert, és sok nőt és gyermeket magukkal vittek. Több száz falubeli menekült el a környékről Lassa városába. A nigériai biztonsági erők egyelőre nem erősítették meg az értesüléseket.

A Boko Haram áprilisban azzal keltett nemzetközi megrökönyödést, hogy elrabolt több mint kétszáz iskolás lányt a Borno területén fekvő Chibok faluból, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A környéken azóta is gyakran rabolnak el nőket és gyermekeket az iszlamisták. A Boko Haram korábban bebörtönzött tagjainak elengedését kérte túszaiért cserébe, Goodluck Jonathan nigériai elnök azonban nem egyezett bele a fogolycserébe.

Nemrégiben a Boko Haram 800 tehenet követelt 20 nő szabadon engedéséért cserébe.