Elengedték, majd újra elfogták a hitehagyás miatt halálra ítélt nőt

2014.06.24. 16:55

Elfogták a reptéren azt a szudáni nőt, akit a keresztény hite miatt ítéltek korábban halálra. A nőt kevesebb, mint 24 órája engedték szabadon a börtönből, mikor újra elfogta őt a titkosszolgálat. Meriam Ibrahimot a nemzetközi nyomás hatására engedte el a szudáni kormány, de amikor a férjével fel akart szállni egy repülőre, őt, a férjét és két gyereküket is elfogták, írja a Sky News.

A BBC kedd késő este azt írta: ismét elengedték a nőt, csupán rövid ideig, néhány órán át tartották újra fogva. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta: a papírjaikkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolniuk, de Szudán bizosította az Egyesült Államokat arról, hogy biztonságban voltak.

A 27 éves Meriam Jahija Ibrahim Isagot a Szudánban érvényes iszlám jog, a saría alapján május 15-én ítélték kötél általi halálra, illetve házasságtörés miatt száz korbácsütésre. (Ez utóbbit úgy érte el, hogy keresztény férfihoz ment feleségül, pedig Szudánban csak egy muzulmánnal házasodhatott volna össze.)

Isag három napot kapott a tárgyalás előtt, hogy megtagadja a keresztény vallást, de erre nem volt hajlandó. Az Amnesty International szerint Isag anyja ortodox keresztény volt, és a lányát is a hite szerint nevelte. A nőt a húsz hónapos fiával együtt börtönözték be, később, a börtönben szülte meg második gyermekét.

Az eset nagy felháborodást váltott ki; a brit, a francia és az amerikai elnök is tiltakozott a döntés ellen. Arra kérték a szudáni kormányt, hogy vonja vissza a barbár határozatot, és engedjék szabadon a nőt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport