Szilvia
5 °C
16 °C

Felkérték a dealereket, nyissanak inkább kávézót

2014.06.24. 23:27 Módosítva: 2014-06-24 23:28:04

Szerdától lép életbe a kat nevű kábítószert betiltó rendelet Angliában. A tiltás előtt a londoni rendőrség szépen megkérte a - nagyrészt szomáliai - katdealerket, hogy térjenek át valami más pénzkeresési módra: például nyissanak kávézót vagy legyenek taxisofőrök. Különben letartóztatják őket - írja a Standard.

A rendőrség azt nyilatkozta, hogy el akarták kerülni az egész közösség kriminalizálását, ezért szóltak nekik, mielőtt a szer C-kategóriás kábítószerré minősülne az országban. "Az lenne a legjobb, ha nem kéne letartóztatnunk senkit, ezért másfajta tevékenységekre biztatjuk őket" - mondta el a rendőrség illetékese. 

A kat vagy katcserje (Catha edulis)  Afrika magashegységeiben élő örökzöld cserje vagy fa, ami katinon nevű alkaloidot tartalmaz, egy amfetaminszerű stimulánst. Izgalmat, étvágytalanságot és eufóriát vált ki. 

Theresa May belügyminiszter azért döntött a kat betiltása mellett, mert Európa többi országában már betiltották, és az angolok el akarták kerülni, hogy egy máshol illegális drog elosztóközpontjává váljon az országuk.

Úgy vélik, a kat növeli a családon belüli erőszak lehetőségét és a mentális zavarok esélyét is, ezek is a tiltás mellett szólnak.

A tiltó rendelet a három csapás elvén fog működni, ha valakit kattal kapnak el, először csak felszólítják, második alkalommal már 60 fontot (23 ezer forint) kell fizetni, harmadik alkalommal pedig letartóztatják, és vád alá helyezik.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?