Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Izrael kicsit túllőtt a célon

2014.06.24. 07:48

Visszafogottságra kérte az ENSZ Izraelt az elrabolt tizenévesek ügyében Ciszjordániában, ahol hétfőre virradóra újabb 37 palesztint vettek őrizetbe, tovább keresve a 12 nappal ezelőtt elrabolt fiatalokat, írja az MTI.

Jeffrey Feltman, a világszervezet főtitkárának politikai kérdésekben illetékes helyettese hétfőn kijelentette, nyugtalanítónak találja, hogy több mint 350 palesztint vettek őrizetbe, többet megsebesítettek, négyet pedig megöltek, köztük egy kiskorút. A halottak növekvő számát riasztónak nevezte, és úgy vélekedett, hogy Izraelnek nem lenne szabad olyan bűncselekményekért megbüntetni embereket, amelyet nem ők követtek el. Diplomaták szerint zárt ajtók mögött Feltman egy harmadik intifáda veszélyéről beszélt.

 Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet közben sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja nem tudott egyezségre jutni egy Oroszország által beterjesztett tervezetről, amelyben a BT "elítélte" volna a három fiatal izraeli elrablását és "sajnálatának" adott volna hangot a palesztinok halála miatt. Jordánia állítólag kevesellte, hogy a tervezetben csak a sajnálkozás szó szerepelt, míg az Egyesült Államok elutasított mindenfajta bírálatot Izraelre vonatkozóan.