Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lelőttek egy ukrán katonai helikoptert

2014.06.24. 17:50

Az ukrán hadsereg bejelentése szerint oroszbarát lázadók lelőtték az egyik katonai helikopterüket, írja a BBC. Válaszul az új ukrán elnök kilátásba helyezte, hogy felmondják a tűzszünetet.

A hírek szerint az Mi-8 típusú teherszállító gépet nem sokkal felszállás után lőtték le Szlovjansz város közelében. Állítólag kilenc ember volt a fedélzeten. Ők valószínűleg meghaltak.

A szakadár lázadók csak egy napja jelentették be, hogy tartani fogják magukat a Kijev által kezdeményezett, péntekig tartó tűzszünethez. Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén kedden javasolta a parlament felsőházának, hogy vonja vissza azt a felhatalmazást, amelyet márciusban adott a hadsereg Ukrajnában történő alkalmazására.

Május elején már lelőttek egy ukrán heilkoptert a felkelők, de a pilóták túlélték a támadást, mert a gép egy víztározóba zuhant. Az ukrán haderő korábban figyelmeztető lövéseket adott le két Oroszország felől érkező helikopterre. A gépek az elfoglalt Krím-félsziget felől akartak Ukrajna felé repülni.

Felmondják a tűzszünetet?

Az ukrán katonai helikopter keddi lelövése miatt Petro Porosenko elnök bejelentette kedden, hogy fontolgatja az általa meghirdetett tűzszünet idő előtti felmondását. „Az államfő nem zárja ki, hogy lejárata előtt felmondja a tűzszünetet, mert a külföldről irányított lázadók folyamatosan megsértik azt” – olvasható a kiadott közleményben.

A helikoptert nem sokkal azután lőtték le, hogy a Moszkva-párti lázadók bejelentették: elfogadják a Porosenko által június 27-ig meghirdetett tűzszünetet, írja az MTI.