Frigyes
17 °C
25 °C

Putyin érdemi tárgyalásokat követel

2014.06.24. 20:18

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Bécsben az egyhetes kelet-ukrajnai tűzszünet meghosszabbítását és érdemi tárgyalásokat követelt az ukrán válság megoldására, írja az MTI. 

A Heinz Fischer osztrák elnökkel tartott közös sajtóértekezleten Putyin kijelentette: nem elég az egyhetes tűzszünet, érdemi tárgyalásokra van szükség Kijev és Kelet-Ukrajna között.

Hozzátette: nem lehet követelni a kelet-ukrajnai (oroszbarát) erők (az orosz elnök szerint népfelkelők) lefegyverzését, amíg nem teszik le a fegyvert azok az ukrajnai csoportok, amelyek "államcsínyt" hajtottak végre - utalt Viktor Janukovics korábbi ukrán elnök megbuktatására.

Név szerint említette a radikális Jobboldali Szektort, amely szerinte az ígéretek ellenére eddig nem tette le a fegyvert, sőt a kijevi Majdant sem ürítette ki. Szomorúnak nevezte a Szlovjanszkban kiújult harcokat, és elmondta, hogy hétfőn örömmel konstatálta, hogy megtörtént az első konkrét kapcsolatfelvétel "Kijev és a Donyec-medence között".

423 áldozat

Az ENSZ számvetése szerint április 15. és június 20. között 423 áldozata volt a kelet-ukrajnai harcoknak, és a helyzet egyre drámaibb. Az adatot - amely tartalmazza mind a meghalt katonák, mind a civilek számát - a hivatalos forrásoktól kapott jelentések alapján összegezték - közölte Ivan Simonovic, az ENSZ-főtitkár emberi jogi helyettese kedden a Biztonsági Tanácsban.

Azt is közölte, hogy a kedden benyújtott javaslata, hogy az orosz parlament felsőháza vonja vissza a hadsereg Ukrajnában történő alkalmazására neki márciusban adott felhatalmazást, nem jelenti azt, hogy Oroszország felhagy az ottani orosz kisebbség érdekeinek védelmezésével.

Fischer is kiemelte a fegyverszünet meghosszabbításának fontosságát és azt, hogy az erőszakra kész kelet-ukrajnaiak ne jussanak fegyverutánpótláshoz. Egyúttal kijelentette, Kijevnek is meg kell tennie a maga hozzájárulását, tárgyalásokat kell folytatnia a szakadárokkal.

Amikor minden más eszköz csődöt mond

Az EU és az Egyesült Államok által Oroszország ellen bevezetett szankciókat Fischer szükséges rossznak nevezte, melyeket akkor kell alkalmazni, amikor már minden más eszköz csődöt mond. Védelmébe vette az Ukrajnát megkerülő orosz Déli Áramlat gázvezetéket, amelyről aznap megállapodást írt alá az osztrák OMV és az orosz Gazprom nagyvállalat. A gázvezeték ausztriai szakasza osztrák közreműködés nélkül nem épülhet meg - utasította el a bírálatokat.

Putyin a Déli Áramlatról azt mondta, az Ukrajnát megkerülő gázvezetéknek nem az a célja, hogy bárkit nehéz helyzetbe hozzon, emögött egyszerűen a Törökországhoz fűződő jó kapcsolatok állnak. A sajtóértekezlettel egy időben Bécs központjában Ausztriában élő ukránok tüntettek Putyin ellen.