Judit
2 °C
7 °C

Szíriai gépek bombázták Irakot

000 Nic6342711
2014.06.25. 14:14

Cikkünk folyamatosan frissül.

Iraki közlés szerint szíriai vadászgépek bombázták Anbar tartományt, ötvenhét ember meghalt, és több mint százhúszan megsérültek, írja a CNN. A légicsapások célpontjai piacok és benzinkutak voltak.

A helyi tanács vezetője az amerikai hírtelevíziónak elmondta, biztosak abban, hogy szíriai gépek voltak, mert látták rajtuk a felségjelzést. Szabah Karkhout hozzátette, hogy a támadók szíriai légtérből érkeztek, és oda is tértek vissza.

A szír kormány egyelőre nem reagált a CNN megkeresésére.

Két hete az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ/ISIS) nevű csoport fegyveresei nagy területeket foglaltak el Irak északi részén, és egyre közelebb kerültek a fővároshoz, Bagdadhoz is. Az iraki hadsereg csődöt mondott, a katonák fegyvereiket hátrahagyva menekültek el az iszlamista milicisták elől. Moszulban félmillió ember hagyta el otthonát, már dzsihádista zászlók lengenek az épületeken. A szélsőségesek Szíriából érkeztek, egy iszlám kalifátust akarnak létrehozni, ami átnyúlik Irak és Szíria határain.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?