Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vád alá helyezték a spanyol hercegnőt

2014.06.25. 12:15

Három éve tart az a korrupciós ügy, amelyben hosszas mérlegelés után Krisztina hercegnőt, VI. Fülöp király nővérét is vád alá helyezték – írja a spanyol El País. Az összesen 32 ezer oldalas nyomozati anyag szerint a hercegnő 50 százalékos tulajdonosa annak az Aizoon nevű cégnek, amelybe a férje által elsikkasztott közpénzek vándoroltak, így a nyereségből ő is kivehette a részét.

A Nóos-ügyként is ismert korrupciós ügyben a hercegnő férje, Juan Carlos Iñaki Urdangarin egykori társával, Diego Torresszel együtt 5,8 millió euró közpénzt vett fel az Instituto Nóos nevű közhasznú társaságuk a valenciai és a Baleár-szigeteki tartományi vezetéssel kötött üzletei nyomán. Jelenleg mindkét tartomány a kormányon lévő konzervatív Partido Popular (PP) irányítása alatt áll.

Az ügyben eljáró bíró, José Castro részletesen megvizsgálta Krisztina hercegnő 2002 és 2012 közötti pénzügyi tevékenységeit, átnézte az összes számláját, bankkártya-műveletét, kiadásait, pénzügyi rendelkezéseit. Krisztina és férje körülbelül 6 millió eurót költött egy Barcelona Pedralbes nevű negyedében található kastély megvásárlására, majd további hármat különböző műalkotásokra és dekorációra. Castro az ingatlanvásárlással kapcsolatos számlákat is bekérte, tavaly novemberben pedig elrendelte a kastély lefoglalását.

Neki is juthatott a haszonból

Krisztina hercegnő korábban azzal védekezett: nem vett részt férje üzleteiben, és nem is volt rálátása azok pénzügyi részleteire.  A bíró szerint viszont „bőségesen” vannak arra utaló jelek, hogy a hercegnő csendestársként támogatta férje üzleti tevékenységét, sőt, annak hasznából is részesült. A hercegnőnek csalás és pénzmosás vádjával kell bíróság elé állnia, az ügynek rajta kívül még 15 vádlottja van.

A 2011-ben kipattant, de máig lezáratlan korrupciós ügy többet ártott a királyi család reputációjának, mint bármelyik másik korábbi botrány (például a király 2012-es botswanai elefántvadászata). Krisztina hercegnőt és férjét az eset hatására törölték a királyi család protokoll eseményeinek naptárából, ezért az új király, VI. Fülöp beiktatási ceremóniáján sem vettek részt.

Az ügy újabb fordulata nyilvánvalóan nem jön jókor a kevesebb mint egy hete trónra lépett új uralkodónak, akinek a monarchia létét fenyegető népszavazási kezdeményezésekkel szemben kell megszilárdítania hatalmát.