Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Egy ember, aki nem vált a kompkatasztrófa áldozatává

2014.06.26. 06:38

A több mint 300 ember életét követelő április 16-i dél-koreai kompbaleset az ország politikai vezetését is megrázta. 11 nappal a katasztrófát követően Csung Hong Von miniszterelnök bejelentette:

A helyes döntés számomra az, ha vállalom a felelősséget, és lemondok

A kormányfő akkor azt mondta, „az odaveszett emberek családtagjainak sírását” hallja éjszakánként , és nem tud aludni. Pak Gun Hje elnök el is fogadta lemondását, sőt, a kompbalesetre hivatkozva júniusban maga is leváltott hét minisztert.

A tárcavezetők távoztak, de az MTI szerint csütörtök hajnalban a köztársasági elnök úgy döntött: Csung Hong Von mégis marad. Az elnök döntésében az játszott közre, hogy az utódlásra kiszemelt jelöltjei mind diszkreditálták magukat valamivel. Előbb a legfelső bíróság egyik volt tagjáról, An Daj Hi-ről kerültek napvilágra hivatali visszaélés gyanúját felvető ügyek, hétfőn pedig Mun Csang Kuk tett megbocsáthatatlan kijelentéseket: A régebben újságíróként dolgozó jelölt több zavaros történelmi fejtegetés mellett azt találta mondani, hogy Korea Japán általi megszállása „isteni akarat” volt.

A kijelentés azért tette persona non grata-vá Mun-t, mert az ország 1876-tól való fokozatos bekebelezése rengeteg szenvedéssel és megaláztatással járt a koreaiaknak, és 1945-ben hiába ért véget a gyarmati kor, sokan ma sem tudják megemészteni a kényszermunkát, a kényszer-prostitúciót, vagy a nemzeti műkincsvagyon elszállítását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?